Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministra Sănătății atenționează cu privire…

Ministra Sănătății atenționează cu privire la creșterea cazurilor de COVID-19: „Se atestă peste tot în lume, dar și la noi, o creștere bruscă a numărului de îmbolnăviri în ultimele săptămâni”

Foto: Profimedia

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, informează cu privire la creșterea cazurilor de COVID-19 de la începutul lunii august. Aceasta declară că atât în R. Moldova cât și în alte țări, în ultimele zile, infecțiile au luat amploare, drept urmare, ministra le recomandă cetățenilor să se protejeze corespunzător, pentru a evita infectarea sau transmiterea virusului.

Ministra declară că virusul COVID se manifestă prin valuri de creștere și coborâre a incidenței, iar de obicei creșterea maximă a infecțiilor respiratorii virale se atestă în sezonul rece, cu excepția COVID-19 care a înregistrat creșteri și vara.

„În ultimele săptămâni, în SUA, s-au detectat câteva subvariante Omicron dominante, puțin mai contagioase decat altele. De asemenea, creșterea este explicată prin creșterea numărului de călătorii în august, lună de vacanță, fapt ce asigură transmiterea mai rapidă a infecției. Dar, totuși, per general, infecția se menține sub control și la un nivel jos de incidență”, a scris ministra Nemerenco de rețelele de socializare.

Cum ne comportăm?

Chiar dacă nu are o acuratețe de 100%, Ala Nemerenco recomandă testul screening rapid COVID-19 și consultarea unui medic.

Potrivit acesteia, testele sunt realizate gratuit în instituțiile de medicină primară și unitățile de primiri urgente ale spitalelor.

„Chiar dacă carantina este anulată, recomandăm bolnavilor să evite contactul cu persoanele în vârstă, imunocompromise și cu boli cronice, care sunt mult mai vulnerabile, în special cât persistă febra și este prezentă simptomatica virală pronunțată. Răspândirea oricărei boli infecțioase poate fi redusă prin izolarea sursei/comportamentul social corespunzător”, menționează ministra.

Ala Nemerenco: „Rămâneți acasă dacă sunteți bolnavi și urmați recomandările medicului”

Totodată, ministra le recomandă în special celor ce și-au programat călătorii să poarte mască în spații închise și aglomerate, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire; iar spălatul pe mâini tot mai des și dezinfectarea acestora cu produse pe bază de alcool este o soluție eficientă pentru a evita contactul cu virusul.

În Republica Moldova în ultimele patru săptămâni au fost înregistrate 1710 cazuri de COVID-19, din ele 144 – în regiunea transnistreană în comparație cu 97 în luna iunie. Total infecții acute ale căilor respiratorii superioare în aceeași perioadă au fost înregistrate 9276, potrivit ministrei Sănătății, Ala Nemerenco.