Ministra Justiției: „Îndemn avocații să nu se lase pradă practicilor vicioase”
În cadrul Conferinței internaționale a Uniunii Avocaților din R. Moldova, eveniment dedicat Zilei avocaturii, marcată în fiecare an la 9 septembrie, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, s-a referit la rolul, riscurile și practicile vicioase ale preofesiei de avocat.
„Multiplele schimbări și provocări pe care le parcurgem în sistemul de drept, ne determină să reflectăm asupra rolului avocatului, provocărilor profesiei de avocat – o profesie pe cât de nobilă, pe atât de responsabilă, care stă la temelia unui stat de drept și la respectarea drepturilor omului” a declarat ministra Justiției, amintind că, înainte de a veni la Ministerul Justiției, timp de 15 ani, a practicat avocatura.
„Urmăresc cu mult interes cum se dezvoltă avocatura din țara noastră. Am apreciat faptul că se pune mai mult accent pe instruirea avocaților și a avocaților stagiari, mai ales pe instruirile specializate, este în crește numărul apărătorilor care colaborează cu birourile de avocați din străinătate, tot mai multe companii străine apelează la serviciile avocaților din țara noastră – un indicator care arată că putem presta servicii de calitate”, a spus Veronica Mihailov-Moraru, subliniind că „avem și avocați care discreditează profesia fie din indiferență și incompetență profesională, fie din lipsă de integritate. Și am îndemnat avocații să nu se lase pradă practicilor vicioase, mai ales ținând cont de faptul că misiunea avocatului este de a apăra dreptatea, de a scoate adevărul la suprafață prin mijloace legale, corecte și cu discernământ. Lupta împotriva corupției trebuie să fie un deziderat comun, doar așa vom putea avansa spre calea integrării europene și obține încrederea societății în toți actorii justiției”.
Cu referire la riscurile profesiei, ministra a anunțat că, pentru a reduce la maxim imixiunea în activitatea avocatului, au fost operate modificări la Codul penal, acestea fiind votate în Parlament, în prima lectură. „Codul penal a fost completat cu o componentă nouă de infracțiune – amestecul în activitatea avocatului sau avocatului stagiar cu scopul de a împiedica reprezentarea și/sau apărarea clientului”, a precizat ministra Justiției, făcând apel la responsabilitate și corectitudine din partea organelor din cadrul Uniunii Avocaților, la aplicarea mecanismului accederii în profesia de avocat sau de verificare obiectivă a plângerilor pe acțiunile avocaților, în detrimentul drepturilor cetățenilor sau al legii.