Ministra Justiției, despre cazul violului în grup de la Strășeni: „Problema este mult mai profundă”
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a venit cu prima reacție pe cazul mamei tinere din Strășeni, care a fost violată de trei bărbați, despre care a scris ZdG. Șefa de la Ministerul Justiției a declarat că va oferi tot suportul necesar care intră în competențele Ministerului Justiției pentru pedepsirea celor vinovați.
„Vedem elemente de viol, dar și de răpire a persoanei, vedem și faptul că problema este mult mai profundă, este și faptul că vecinii din comunitatea în care trăiește această persoană nu s-au implicat în vederea ajutorului acestei femei. Este un caz care trebuie analizat foarte atent și toate instituțiile responsabile să se implice maximal”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru în fața presei, pe 25 septembrie.
Aceasta a declarat că în zilele următoare va avea o discuție cu reprezentanții societății civile care s-au sesizat pe acest caz și va oferi „tot suportul necesar care intră în competențele Ministerului Justiției”.
Mihailov-Moraru a subliniat că violența asupra femeilor este un fenomen care trebuie să vizeze nu doar organele de drept, ci și „fiecare om din societate, care trebuie să se implice plenar proactiv și imediat să ofere suport” și să nu stea „pasivi într-o parte” și să asiste la o astfel de situație.
O mamă tânără, care crește și educă singură doi copii, a fost supusă unui viol în grup. „Au violat-o, au dus-o pe malul iazului, ea leșina, iar ei o băgau în apă să-și revină și continuau. Starea ei nu este deloc bună. Suntem șocați că nu i s-a acordat ajutorul medical cuvenit. Satul e speriat. Avem copii, avem fiice, iar ei umblă prin sat fără grijă. Se vorbește că au dat bani ca să fie eliberați”, a relatat pentru ZdG un localnic din satul Rădeni, raionul Strășeni. Deși trei persoane au fost reținute, la scurt timp, oamenii i-au văzut pe cei trei liberi prin sat.
După ce cazul a fost relatat de ZdG, un protest a avut loc vineri, 27 septembrie, la Ministerul Justiției, la care a participat și organizația non-guvernamentală „Femei pentru Femei”.
„Ne întrebăm câte porți i se vor mai închide în fața unei femei ce a trecut prin violență? La care poartă să mai bată? A vecinilor tăcuți? A autorităților, care nu se “bag în viața privată”? A sistemului de justiție, care oferă libertate agresorilor? A autorităților centrale, care încurajează prin inacțiune toate aceste porți închise? Nu acceptăm tăcerea! Protestăm pentru ea și pentru toate femeile care au fost reduse la tăcere. Cerem condamnarea clară a acestor acte de violență și tragem la răspundere autoritățile care trebuie să facă dreptate. Nu mai acceptăm mușamalizarea cazurilor și protejarea agresorilor”, se arată în anunțul ong-ului cu referire la participarea la protest.
Datele statistice arată că anual, în R. Moldova sunt comise peste 500 de infracțiuni sexuale. Zilnic este comis cel puțin un viol, victime fiind femei și copii de diferite vârste.