Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministra afacerilor interne despre măsurile…

Ministra afacerilor interne despre măsurile speciale la AIC, după dublul omor din 30 iunie: „Se acționează coordonat, consecvent pentru a nu mai admite astfel de incidente tragice”

Sursa foto: Ana Revenco/ Facebook

Ministra Afacerilor Interne a R. Moldova, Ana Revenco, a dat informații privind măsurile speciale instaurate la Aeroportul Internațional Chișinău, după incidentul de pe 30 iunie, când un bărbat a împușcat două persoane după ce i s-a refuzat să intre pe teritoriul țării noastre.

„Încă trăim tragedia pierderii celor doi colegi, dar avem certitudinea că prin sacrificiul lor au fost protejate sute de persoane aflate în acel moment în Aeroportul Internațional Chișinău. Datorită curajului și sacrificiului lor, noi nu avem pierderi printre civili. (…) Este o tragedie nu doar pentru familie, este o tragedie pentru toată țara”, a spus Ministra Afacerilor Interne.

Ministra a dat asigurări că întreg sistemul de afaceri interne este mobilizat și se acționează coordonat, pentru a nu mai admite astfel de incidente tragice.

Totodată, aceasta a confirmat informațiile că în momentul intrării în Aeroportul Internațional Chișinău, atacatorul nu figura în niciun sistem internațional de căutare.

Potrivit ministrei, au fost instaurate noi măsuri imediat în data de 30 iunie, suplimentare la acele care deja sunt în derulare la toate punctele de trecere a frontierei pe întreg teritoriul țării din momentul de când Rusia a declanșat războiul din Ucraina.

„Întreg sistemul de afaceri interne este mobilizat. Se acționează coordonat, consecvent pentru a nu mai admite astfel de incidente tragice. S-a adăugat majorarea numărului de echipe de patrulare. A fost inclusiv revizuită și consolidată componența acestor echipe de patrulare. Au fost instituite posturi de forțe speciale în Aeroportul Internațional Chișinău. În mod special ne-am focusat pe punctele de trece a frontierei pe linia care denotă un risc cu mult mai sporit și aceasta este linia cu Ucraina. Au fost de asemenea, revizuite modalitățile de analiză a riscurilor astfel încât să dispunem de informații suplimentare necesare care să ne ajute să luăm decizii privind acționarea în cazul semnalării unor situații de risc mai specifice. (…) A fost deja declanșat controlul complex al activităților operaționale și organizaționale ce ține de punctul de trecere a frontierei în  Aeroportul Internațional Chișinău. Este absolut necesar și suntem obligați să cunoaștem despre factorii care au favorizat producerea acestui eveniment tragic”, a explicat Revenco.

Ministra a spus că acum au loc investigați, iar rezultatele vor fi disponibile în termen de 30 de zile, astfel încât „să fie clar unde trebuie să îmbunătățită activitatea interinstituțională”.

„În primul rând a fost accelerată promovarea acelor pârghii care ne permit să ne conectăm la sistemele informaționale internaționale astfel încât să dispunem de datele privind pasagerii care sunt urcați la bord, înainte de decolarea aeronavei. Aceste date ne vor permite să desfășurăm o analiză mult mai amplă de risc și corespunzător să luăm toate măsurile necesare de securitate. Am accelerat și exercițiul de analiză a conformității tuturor reglementărilor ce țin de funcționarea punctului de trecere a frontierei în Aeroportul Internațional Chișinău, la standardele internaționale, cu referire în primul rând la standardele ICAO care vizează securitatea aeronautică și componenta de ordine și securitate publică în Aeroportul Internațional Chișinău. La fel, s-a dat curs accelerării examinării evaluării conformității infrastructurii și altor proceduri care țin de funcționalitatea și de organizarea activităților în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău”, a menționat ministra.

O dată ce investigațiile Procuraturii Generale vor fi finalizate, ministra a spus că Procuratura Generală va decide când va face publice informațiile de interes public.

Atac armat la aeroportul din Chișinău

Vineri, 30 iunie, un atac armat a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia, cetățean al Tadjikistanului, a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger. Pe acest caz Procuratura de la Chișinău a deschis un dosar penal.