Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Ministerul Sănătății le recomandă cetățenilor…

Ministerul Sănătății le recomandă cetățenilor R. Moldova să evite călătoriile pe continentul african, din cauza riscului de a se infecta cu variola maimuței

Sursă: Reuters

Ministerul Sănătății le recomandă cetățenilor moldoveni să evite călătoriile în Africa, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri, 14 august, epidemia de variola maimuței (monkeypox), în curs de desfășurare în Africa și urgență de sănătate de interes global. În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) monitorizează situația epidemiologică privind cazurile raportate la nivel mondial, în conformitate cu recomandările OMS și ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

De la începutul acestui an, peste 17 mii de cazuri și peste 500 de decese au fost raportate în 13 țări din Africa, potrivit Ministerului Sănătății R. Moldova.

În regiunea europeană, în ultimele 3 luni, au fost înregistrate 349 de cazuri, 100 dintre ele fiind raportate în ultimele 4 săptămâni. În Romania nu a fost înregistrat niciun caz de variola maimuței.

Conform declarației Ministerului Sănătății, de la începutul anului curent, în R. Moldova nu au fost înregistrate cazuri sau suspiciuni de îmbolnăvire cu variola maimuței, ultima dată au fost raportate două cazuri de variola maimuței în anul 2022, ambele fiind de import.

Potrivit Ministerului Sănătății, variola maimuței este o boală virală cauzată de virusul monkeypox (MPXV), specifică pentru zonele cu păduri tropicale din Africa Centrală și de Vest. De obicei, virusul are rezervoare printre animale (maimuțe), dar uneori se poate produce transmiterea de la animal la om.

Virusul se transmite de la o persoană la alta prin contact apropiat, inclusiv sexual. Perioada de incubație variază de la 5 la 21 de zile, mai frecvent 6-13 zile.

Simptomele variolei maimuței sunt erupțiile cutanate dureroase, ganglionii limfatici măriți și febra și nu există tratament specific pentru variola maimuței. Tratamentul este simptomatic și de suport, incluzând prevenirea și tratamentul infecțiilor bacteriene secundare.

Totodată, Ministerul Sănătății „recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile care nu prezintă o urgență pe continentul african, iar cei ce suspectează că ar fi infectați cu variola maimuței, sunt îndemnați să solicite asistență medicală.

Măsurile de bază care pot fi întreprinse pentru a preveni infecția cu variola maimuței conform Ministerului Sănătății:

Izolarea persoanelor infectate;

Evitarea contactului cu orice material, cum ar fi lenjeria de pat, care a fost în contact cu o persoană infectată cu virusul monkeypox;

Spălarea mâinilor cu apă și săpun sau utilizarea unui dezinfectant pe bază de alcool după contactul cu persoane infectate;

Utilizarea mănușilor atunci când îngrijiți persoanele infectate.