Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul Sănătății confirmă: șapte elevi…

Ministerul Sănătății confirmă: șapte elevi ai Liceului „Aristotel” au fost contaminați cu Norovirus de tip G2

Sursa: Liceul Academiei de Stiințe a Moldovei/Facebook

Șapte elevi ai Liceului „Aristotel” din capitală dintre cei care au fost spitalizați săptămâna trecută au fost confirmați cu Norovirus de tip G2, în timp ce, în asociere, la patru copii a fost confirmată bacteria Escherichia coli. Anunțul a fost făcut de către Ministerul Sănătății într-un comunicat emis pe 23 septembrie.

„Menționăm că în cadrul investigațiilor de laborator efectuate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, la data de 19 septembrie 2024, au fost confirmate șapte probe pozitive la Norovirus de tip G2, în asociere la patru bolnavi a fost confirmată bacteria Escherichia coli”, se arată în comunicat.

Ministerul Sănătății a confirmat faptul că în produsele alimentare nu au fost identificate microorganisme patogene care ar putea provoca toxiinfecții alimentare.

Spitalizați rămân opt copii, starea lor de sănătate fiind apreciată de medici ca medie, cu ameliorare.

Anterior, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat despre rezultatele investigațiilor de laborator ale produselor din incinta Liceului „Aristotel”. Deși ANSA a scris despre faptul că în produsele alimentare nu au fost identificate microorganisme patogene, instituția nu a precizat faptul că careva dintre elevi ar fi fost confirmat pozitiv cu vreo bacterie sau vreun virus.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății (MS) a informat despre un caz de toxiinfecție alimentară în grup, la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din municipiul Chișinău. 65 de elevi din clasele a X-XII-a și un angajat al instituției de învățământ ar fi prezentat semne clinice de boală, iar majoritatea dintre ei au fost depistați activ.

Contactat de ZdG, directorul Liceului Republican „Aristotel”, Pavel Cerbușca, a declarat că ar fi vorba, de fapt, despre un virus cu care s-ar fi infectat elevii.

„Până acum se vorbea despre intoxicație, chiar și Ministerul Sănătății a publicat acest lucru, dar datele reale vor fi abia vineri, însă din datele prealabile este vorba despre un virus, Norovirus se numește, care se manifestă anume prin aceste simptome de vomă, febră, etc. Noi am internat copii din cămin ca să nu se transmită la ceilalți”, a declarat directorul.

Potrivit lui Pavel Cerbușca, 20 de copii au fost internați, unul dintre aceștia simțindu-se „mai rău”.