Ministerul Mediului anunță că „intensifică controalele”: lucrători silvici din Ialoveni și Călărași, suspendați pentru furt de lemn
Inspectorii de mediu au identificat, în seara zile de luni, 12 august, două cazuri de furt de masă lemnoasă. Cazurile au avut loc în satul Carbuna, din raionul Ialoveni, aflat în gestiunea Întreprinderii Silvice (ÎS) Sil-Răzeni, și în orașul Călărași, gestionat de ÎS Călărași, conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Mediului.
Conform Ministerului, în ambele cazuri, ar fi implicați lucrători din cadrul acelor Întreprinderi Silvice. Angajații urmează să fie suspendați din funcție, „urmând ca anchetele să stabilească măsurile necesare suplimentare”.
„Fraudele au fost descoperite datorită sesizărilor primite din partea cetățenilor, demonstrând importanța implicării comunității. Încurajăm astfel de acțiuni din partea societății, deoarece pădurile sunt un bun comun și trebuie să le protejăm împreună”, precizează autoritățile.
În acest context, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a venit cu un mesaj către silvicultori. „Reiterez, corupția și ilegalitățile în silvicultură nu vor fi tolerate. Pădurile sunt un bun comun și trebuie să le protejăm împreună,” a punctat ministrul.
Tot luni, ofițerii CNA, în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au descins cu percheziții la patru angajați ai Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură Orhei într-un dosar de delapidare a masei lemnoase, recoltată din fondul forestier aflat în gestiune. Două persoane au fost reținute pentru 72 de ore.
Oamenii legii au stabilit că bănuiții, activând în funcții de conducere în cadrul Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură (ÎSS) Orhei, printre care și un fost director al acesteia, ar fi implementat o schemă infracțională.
În cadrul tăierilor autorizate de masă lemnoasă, funcționarii ar fi introdus date eronate referitor la volumul și categoria masei lemnoase extrase din fondul forestier. Astfel, bănuiții ar fi obținut surplus, care ar fi fost înstrăinat ilegal și respectiv ar fi fost obținute venituri ilicite în proporții deosebit de mari.
Totodată, s-a stabilit ca funcționarii cercetați, abuzând de funcția lor publică, ar fi vândut lemn obținut ilegal unor persoane apropiate angajaților ÎSS Orhei la prețuri reduse, „conform catalogului de prețuri”. Ulterior, aceștia l-ar fi înstrăinat cetățenilor la prețuri ridicate.