Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Ministerul Justiției și alte 12…

Ministerul Justiției și alte 12 instituții partenere vor contribui la detașarea specialiștilor pentru Procuratura Anticorupție

sursa: Facebook/ Ministerul Justiției al Republicii Moldova

Ministerul Justiției și alte 12 instituții partenere au semnat Acordul de colaborare interinstituțională privind unele măsuri pentru susținerea combaterii corupției. Documentul prevede colaborarea instituțiilor pentru a sprijini Procuratura Anticorupție (PA) prin identificarea și detașarea ofițerilor de urmărire penală, investigație, informații și securitate, precum și a specialiștilor din instituțiile semnatare.

Acordul a fost încheiat în cadrul celei de-a șaptea ședințe din acest an a Platformei Anticorupție. Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a subliniat că decizia a fost luată în baza celor agreate la ședința precedentă a platformei, cu scopul de a consolida și eficientiza activitatea PA în depistarea infracțiunilor și examinarea operativă a cazurilor de corupție. Conform angajamentelor internaționale, instituțiile anticorupție trebuie să fie consolidate și să îmbunătățească cooperarea interinstituțională pentru a rezolva problemele practice, potrivit Ministerului Justiției.

În ședință, participanții au discutat și despre aplicarea practică a Legii nr. 59/2012 privind măsurile speciale de investigație, modificată în anul 2023. Ministra Justiției a solicitat ca fiecare instituție să prezinte o analiză generalizată a aplicării legii în ultimele 11 luni, pentru a avea o claritate asupra eficienței acesteia și pentru a identifica propunerile necesare de îmbunătățire.

De asemenea, s-a recomandat ca reprezentanții conducerii Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție, procuraturilor specializate și Ministerului Afacerilor Interne să examineze prin exemple concrete, în cadrul unei ședințe, modul de implementare a prevederilor legii. La rândul său, Ministerul Justiției va analiza oportunitatea promovării unor propuneri de legislație la legea nr. 59 în raport cu Legea nr. 179 privind activitatea contrainformativa și informativă externă.

În cadrul ședinței, reprezentanții Ministerului Justiției au prezentat detalii despre mecanismul de completare a „e-Platformei pentru colectarea datelor privind cauzele de corupție și criminalitate organizată”. În contextul extinderii Uniunii Europene, țările candidate și cele cu potențial de aderare trebuie să transmită Comisiei Europene statistici naționale privind corupția la nivel înalt, spălarea banilor și crima organizată. Ministra Mihailov-Moraru a subliniat importanța cooperării eficiente între instituțiile anticorupție, a prezentării calitative a datelor pe platformă, inclusiv a rezultatelor concrete în dosarele de corupție.

Aceasta a fost ultima ședință a Platformei Anticorupție din 2024. Platforma este un organ consultativ creat de Ministerul Justiției, care reunește reprezentanți ai instituțiilor publice, organizațiilor neguvernamentale și altor entități interesate, cu scopul de a îmbunătăți coordonarea politicilor anticorupție, de a facilita comunicarea interinstituțională și de a încuraja implicarea activă a tuturor părților.