Ministerul Energiei: „În continuare, consumatorii trebuie să folosească rațional energia, mai ales în orele de vârf”
Constantin Borosan, secretarul de Stat al Ministerului Energiei, menționează că pericolul deconectărilor în dreapta Nistrului poate fi evitat cu contribuția fiecărui cetățean. „În continuare este importantă reducerea consumului de energie electrică în orele de vârf dimineața 7-11 și seara 18-23”, subliniază Borosan.
Acesta amintește și măsurile întreprinse de Guvern pentru a asigura malul drept al Nistrului cu energie electrică: „consumul de energie electrică este acoperit în baza producerii la centralele electrice cu termoficare din Chișinău și Bălți, centrala hidroelectrică de la Costești, sursele regenerabile de energie instalate în toată țara și importul de energie electrică din România, atât în baza contractelor bilaterale cât și de pe bursă”, se arată în textul publicat pe pagina sa de Facebook.
„Ca să nu riscăm să avem parte de o experienţă similară și pe malul drept, rugăm în continuare toți consumatorii să folosească rațional energia, mai ales în orele de vârf, când aceasta este importată la preț mai mare”, scrie Borosan.
„În continuare este importantă reducerea consumului de energie electrică în orele de vârf dimineața 7-11 și seara 18-23. O parte din activități poate fi mutată în orele de noapte, acolo unde este posibil. Agenții economici care își pot organiza activitatea în orele de gol și au instalate contoare inteligente compatibile, beneficiază și de tarif diferențiat, mai mic, în orele de noapte”, a adăugat acesta.
Borosan a menționat și măsurile întreprinse de Guvern întru gestionarea situaţiei eenrgetice pe malul drept.
Consumul de energie electrică este acoperit în baza producerii la centralele electrice cu termoficare din Chișinău și Bălți, centrala hidroelectrică de la Costești, sursele regenerabile de energie instalate în toată țara și importul de energie electrică din România, atât în baza contractelor bilaterale cât și de pe bursă.
„În regim non-stop, energeticienii asigură funcționarea fiabilă a infrastructurii energetice – alimentarea centralelor electrice cu combustibili, producerea energiei la centrale electrice, transportul prin linii de tensiune înaltă, distribuția până la priza consumatorului prin rețelele electrice de distribuție de tensiune medie și joasă, rezervarea capacității transfrontaliere, achiziția zilnică de pe bursă, și furnizarea energiei către consumatori. Sunt activități invizibile pentru majoritatea din noi, dar datorită lor avem lumină și căldură în casele noastre. În plus, am reuşit să asigurăm stocuri de gaze naturale pentru toată perioada rece, astfel încât să putem trece cu bine această iarnă”, menționează Borosan.