Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministerul Energiei a venit cu…

Ministerul Energiei a venit cu 5 precizări despre achiziția de către Energocom de gaze naturale pentru stânga Nistrului

Sursa foto: SA Energocom

Comisia pentru Situații Excepționale a autorizat sâmbătă, 1 februarie, achiziția de către Energocom a gazelor naturale pentru stânga Nistrului și energiei electrice pentru dreapta Nistrului, cu sprijinul Uniunii Europene, care a alocat un grant de 30 milioane de euro în acest sens. În acest context, Ministerul Energiei vine cu 5 precizări:

„1. Din această sumă, 20 milioane de euro sunt destinați achiziției de gaze naturale pentru consumatorii de pe malul stâng al Nistrului, inclusiv pentru păstrarea în funcție a unui bloc al Centralei de la Dnestrovsc, MGRES, până pe 10 februarie. Acest lucru este necesar atât pentru asigurarea producției de energie electrică care să acopere necesitățile sociale ale malului stâng, cât și pentru asigurarea stabilității sistemului energetic și a nivelului necesar al tensiunii și frecvenței în sistemul energetic din Moldova și regiunea de sud a Ucrainei.

2. Aceste volume sunt destinate exclusiv asigurării cu gaze a consumatorilor protejați, categorie ce include consumatorii casnici, instituții sociale și publice și a micilor afaceri din industria alimentară, cu excepția industriei mari și a fermelor de mining a criptovalutei.

3. Tiraspoltransgaz s-a angajat să prezinte în fiecare zi graficul de consum pentru ziua următoare, care va fi aprobat de reprezentanții Energocom în limita de până la 3 mln m3 de gaze naturale pe zi. Tiraspolul a solicitat 3.2 mln m3/zi, volum care nu a putut fi justificat prin datele prezentate. S-a luat decizia ca în primele zile, pentru pregătirea sistemelor de încălzire centralizate din regiune, vor fi livrate volumele maxime posibile, dar nu mai mult de 3 mln m3/zi. De exemplu, pentru mâine, 2 februarie, Tiraspoltransgaz a solicitat 2,7 milioane de m3, cerere care a fost acceptată. După ce sistemele de încălzire centralizată vor fi repuse în funcțiune și necesitățile pentru repornirea sistemului energetic vor fi satisfăcute, volumul de gaze livrat va fi redus, în funcție de parametrii meteo și estimările zilnice de consum pentru consumatorii protejați, prezentate zilnic de Tiraspoltransgaz.

4. Este de menționat că pentru a satisface necesitățile industriei din regiunea transnistreană este nevoie de minim 5,7 mln m3/zi. Pentru comparație, în graficele alăturate sunt prezentate consumurile istorice din februarie și noiembrie 2022 și 2023 ale ambelor maluri ale Nistrului. Este de notat reducerea consumului de gaze în regiunea transnistreană în noiembrie 2022, când când Gazprom încă își respecta angajamentele contractuale, livrând întregul volum contractat, față de aceeași perioadă a anului 2021.

5. Amintim că, în februarie 2022, Gazprom încă livra către Republica Moldova peste 10 mln m3/z, iar din decembrie 2022, Gazprom a limitat livrările către Republica Moldova la 5,7 mln m3/zi, cantități care au fost lăsate la discreția regiunii transnistrene, care deja atunci a limitat consumul în funcție de disponibilități”, a scris Ministerul Energiei

Compania de stat Energocom urmează să livreze, zilnic, din 1 februarie, până la 3 milioane de metri cub de gaze regiunii transnistriene.

Totodată, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat sâmbătă, 1 februarie, un set de măsuri necesare pentru valorificarea grantului de 30 milioane de euro, acordate de Uniunea Europeană, pentru sprijinirea ambelor maluri ale Nistrului “în fața șantajului energetic rusesc”, a anunțat Guvernul. Grantul este destinat asigurării cu gaze naturale a consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului până la data de 10 februarie, precum și achiziția și livrarea energiei electrice pentru consumatorii malului drept.

CSE a dispus livrarea de gaze în regiunea transnistreană din ajutorul de 30 de milioane de euro de la UE

Energocom a început achizițiile de gaze pentru malul stâng al Nistrului