Ministerul Educației: în acest vor fi angajați 407 de tineri specialiști, număr record pentru ultimii cinci ani
De la 1 septembrie în școlile din țară vor fi angajați 407 tineri specialiști – un număr record pentru ultimii cinci ani. Această cifră este cu 15% mai mare față de anul 2023 și cu 35% mai mare decât media pentru ultimii 5 ani. Datele au fost prezentate astăzi într-o conferință de presă, de ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.
Potrivit lui Dan Perciun, rezultatele admiterii în colegii, școli profesionale și universități arată o creștere a numărului de elevi și studenți înmatriculați în anul curent de studii. Astfel, în învățământul dual (formă de învățământ în care studiile sunt îmbinate cu angajarea în câmpul muncii) se atestă o creștere cu 54 la sută a numărului de elevi înmatriculați. Și datele preliminare ale admiterii la licență în universități arată o creștere cu circa 10% a numărului de studenți înmatriculați în instituțiile de învățământ superior, față de anul 2023.
„În infrastructura instituțiilor de învățământ din țară, în 2023, au fost făcute investiții de cca 554 mil lei și mobilizate resurse suplimentare de la parteneri de alte 110 mil euro. Pentru anul viitor de studii investițiile în infrastructură se vor ridica la 1,3 miliarde de lei. Resursele vor fi utilizate pentru dotarea școlilor și grădinițelor, școlilor profesionale, colegiilor și universităților, și căminelor. În perioada 2024-2027 vor fi efectuate investiții în sumă de 2,6 miliarde de lei”, a menționat ministrul.
Anterior, MEC anunța că noul an școlar va începe cu un deficit de 1833 de profesori. Potrivit ministerului, sistemul de învățământ din R. Moldova se confruntă în continuare cu o lipsă acută de cadre didactice, în special la științele exacte.