Principală  —  Ştiri   —   Ministerul Dezvoltării Economice intenționează să…

Ministerul Dezvoltării Economice intenționează să instituie monopol de stat pe piața metalelor uzate

Sursă foto: Arhiva

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării anunță că examinează oportunitatea instituirii monopolului de stat asupra activității de livrare a resturilor și deșeurilor de metale feroase și neferoase către agenții economici aflați pe teritoriul R. Moldova și care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar. 

„Scopul acestui instrument este protejarea cetățenilor și a societății prin promovarea interesului public în ceea ce privește activitatea economică desfășurată de către actorii economici, precum și aducerea unei contribuții semnificative la creșterea veniturilor la bugetul de stat”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Întrebată de ZdG la ce etapă este proiectul, dar și când urmează să fie aprobată de Guvernul R. Moldova, consiliera ministrului Dumitru Alaiba, Alina Frunza, a spus că nu a fost elaborat deocamdată proiectul.

„Actualmente se efectuează o analiză comprehensivă a sectorului, în rezultatul căreia, Comisia Națională pentru Monopol Fiscal va veni cu propuneri la Guvern. Este prematur de a da un termen când va fi înaintat spre Executiv”, a declarat consiliera.

La finele anului 2022, a fost înființată Comisia Națională pentru Monopol Fiscal, cu rolul de a recomanda Guvernului acordarea statutului de monopol fiscal unei întreprinderi sau grup de întreprinderi. Comisia supraveghează și evaluează anual sectorul economic în care aceste entități activează.