Ministerul de Externe reacționează la declarațiile lui Zaharova: „Este absolut dezolant când un oficial rus încearcă să ne învețe cine suntem și ce limbă vorbim”
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) susțin că „este absolut dezolant când un oficial rus încearcă să ne învețe cine suntem și ce limbă vorbim, arătând o lipsă totală de respect față de poporul nostru”. Declarația vine după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, au acuzat autoritățile de la Chișinău că înlocuiesc așa-numita „limbă moldovenească” cu limba română și că acest lucru constituie „elemente de genocid împotriva unui întreg popor”.
Diplomația de la Chișinău accentuează faptul că „orice alte «paralele istorice» făcute de Zaharova seamănă mai degrabă cu delir halucinant”.
„Maria Zaharova pare să fie gata să comenteze pe orice subiect, inclusiv pe cele care nu sunt în aria ei de expertiză. Afirmațiile ei despre limba vorbită în R. Moldova, nu pot fi luate în serios inclusiv deoarece purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe nu este un expert în lingvistică. Amintim că în anul 2003 Maria Vladimirovna Zaharova a susținut o teză de doctorat cu titlu „Transformarea conceptului de simbolistică în celebrarea Anului Nou tradițional în China modernă”. Presupunem că în ceea ce privește particularitățile sărbătorii Anului Nou, ea este de neîntrecut. Orice alte «paralele istorice» făcute de Zaharova seamănă mai degrabă cu delir halucinant.
(…) Problema reală este că Maria Zaharova demult a uitat ce este onestitatea și corectitudinea, ceea ce reduce la zero valoarea mesajelor lansate de dumneaei”, se spune în comunicatul MAE.
Pe 9 mai, Zaharova a acordat un interviu pentru agenția de presă a Kremlinului, TASS, în care a susținut că președinta Maia Sandu și administrația sa se angajează în practici „eugenice” comparabile cu cele ale celui de-al Treilea Reich nazist. Aceasta a mai spus că autoritățile de la Chișinău înlocuiesc „limba moldovenească” cu limba română și că acest lucru constituie elemente de genocid împotriva unui întreg popor.
Legea care prevede că sintagma „limba română” ia locul „limbii moldovenești” în toate legile R. Moldova, a fost votată de Parlamentul de la Chișinău pe 16 martie 2023 și promulgată de președinta Maia Sandu pe 22 martie 2023. Potrivit acestei legi, au fost înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.
Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate” și votat în a doua lectură cu 58 de voturi. Potrivit autorilor, condițiile ce au impus elaborarea prezentului proiect de lege rezultă, „în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română”.