Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul de Externe, despre transportarea…

Ministerul de Externe, despre transportarea ilegală a alegătorilor la secțiile de vot din Rusia: „Nu vom admite ca buna desfășurare a alegerilor să fie pusă la îndoială”

Foto: MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță miercuri, 16 octombrie, că a luat notă „cu preocupare” de informațiile apărute în spațiul public despre încercări de organizare a transportării ilegale a alegătorilor la secțiile de vot din Federația Rusă.

Reprezentanții MAE consideră că scopul acestor încercări este de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului electoral, se spune într-un comunicat al instituției.

„În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe atrage atenția autorităților ruse și oricăror entități despre neadmiterea încercărilor de periclitare a procesului electoral prin acțiuni contrare legii și menite, în mod artificial, să inducă impresia unor aglomerații la secțiile de vot din cadrul Ambasadei noastre la Moscova.

Autoritățile responsabile ale R. Moldova vor asigura buna desfășurare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional în conformitate cu legislația electorală națională și standardele internaționale în materie electorală. Orice încercări de eludare sau încălcare a acestor prevederi vor fi sancționate corespunzător. Nu vom admite ca buna desfășurare a alegerilor sau legitimitatea acestor să fie pusă la îndoială”, subliniază reprezentanții MAE.

Pe 20 octombrie 2024, în R. Moldova vor avea loc alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.

CEC a decis deschiderea a 231 de secții de votare în străinătate în 37 de țări, adică cu aproape 100 de secții mai multe față de ultimul scrutin prezidențial. Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia – 60 la număr, urmată de Germania, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, SUA și România. În 16 țări, printre care, Azerbaidjan, Belarus și Republica Bulgară, vor fi deschise câte o secție de votare. În Rusia vor fi deschise două secții de votare deși inițial, CEC solicitase deschiderea a cinci secții. 

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a declarat că Federația Rusă ar putea încerca să influențeze alegerile din 20 octombrie prin organizarea transportului ilegal al alegătorilor moldoveni către secțiile de votare din străinătate, notează Radio Moldova.

„Din păcate, avem semnale, inclusiv în spațiul public, că Federația Rusă ar încerca să organizeze transportarea alegătorilor, lucru care este ilegal conform Codului electoral al R. Moldova. În cazul în care acest lucru se va confirma, va trebui să luăm măsuri. (..) În dependență de situația care se va crea, măsurile vor fi impuse de organul electoral”, a declarat Mihai Popșoi.

Ziarul de Gardă a pătruns din nou în rețeaua lui Ilan Șor. Timp de trei luni am documentat din interior cu ajutorul unei camere ascunse cum circulă banii și cum sunt racolați și ademeniți oamenii care lucrează pentru Ilan Șor, în slujba Moscovei. Miza – deturnarea cursului european al țării prin compromiterea referendumului din 20 octombrie și votul pentru un candidat susținut de Șor, care urmează să fie anunțat cu doar o zi înaintea scrutinului.