Ministerul de Externe de la București denunță „ingerințe masive, coordonate de vectori din Federația Rusă” în scrutinele din R. Moldova
Ministerul Afacerilor Externe de la București a denunțat luni într-un comunicat de presă „ingerințele masive, sistematice, coordonate de vectori din Federația Rusă” în alegerile prezidențiale și referendumul din R. Moldova. MAE a vorbit despre „organizarea la înalte standarde democratice a alegerilor” și a vorbit, într-un limbaj extrem de dur, despre „interferențe de o anvergură, complexitate și toxicitate fără precedent au vizat compromiterea integrității alegerilor, subminarea democrației, propagarea de teorii anti-democratice și anti-europene, precum și influențarea nemijlocită și prin mijloace ilegale a alegătorilor”, scrie G4Media.
Ministerul Afacerilor Externe a citat ca dovezi în acest sens „informațiile expuse în ultimele zile de autoritățile de resort din R. Moldova”, care „au devoalat amploarea fără precedent a acestor fenomene, susținute cu resurse financiare considerabile”.
Discursul MAE, condus de Luminița Odobescu, se înscrie pe aceeași linie cu declarațiile făcute luni de Maia Sandu, care a denunțat o campanie externă de cumpărare de voturi.
„Este datoria tuturor partenerilor din comunitatea democratică internațională de a continua sprijinul pentru R. Moldova, inclusiv în ce privește combaterea acțiunilor externe menite să submineze procese democratice esențiale, precum exercitarea votului”, a mai declarat MAE.
- ULTIMA ORĂ Rezultatele alegerilor prezidențiale după procesarea a 100% din procesele verbale. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor duela în turul II. Câte voturi a obținut fiecare
- ULTIMĂ ORĂ Rezultatele preliminare ale referendumului pentru aderarea R. Moldova la UE, după procesarea a 100% din procesele verbale. Câte voturi au făcut diferența
La alegerile din 20 octombrie, potrivit CEC, pentru Maia Sandu au votat 42,45% din populație, adică – 656 354 de voturi, în timp ce pentru Alexandr Stoianoglo și-au dat votul 25,98% dintre alegători, adică cu 254 628 de voturi mai puține decât pentru Maia Sandu. Stoianoglo a obținut 401 726 de voturi.
La 3 noiembrie, R. Moldova își va alege președintele în cadrul turului II.
Pentru aderarea la UE au votat 751 235 de mii de cetățeni, în timp ce 737 639 de mii s-au arătat împotrivă. 13 596 de voturi au făcut diferența între „Da” și „Nu”, între Est și Vest.