Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministerul Afacerilor Externe, despre cei…

Ministerul Afacerilor Externe, despre cei trei moldoveni reținuți la Paris, pentru acte de vandalism: „Fac parte dintr-o strategie hibridă”

Captură de ecran: bfmtv.com

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă „cu fermitate” acțiunile celor trei cetățeni moldoveni despre care s-a scris în presă că au fost reținuți pentru acte de vandalism în capitala Franței. Potrivit postării emise de MAE, acțiunile acestora fac parte dintr-o strategie hibridă.

„Ne exprimăm regretul profund pentru acest incident și condamnăm cu fermitate acțiunile acestor cetățeni, care fac parte dintr-o strategie hibridă menită să afecteze imaginea internațională a țării noastre”, se arată în postarea Ministerului Afacerilor Externe.

Totodată, MAE a accentuat că autoritățile din Chișinău sunt pe deplin dispuse să colaboreze cu partea franceză pentru a clarifica toate circumstanțele acestor fapte și pentru a atrage persoanele responsabile la răspundere.

Reacția vine după ce trei persoane care dețin cetățenia R. Moldova au fost reţinute şi plasate în arest la Paris, fiind suspectate că au aplicat pe ziduri şabloane de tip graffiti ce reprezintă sicrie, însoţite de menţiunea „Soldat francez în Ucraina”, transmite BFMTV, citat de G4media și News.ro.

Desenele au fost descoperite vineri pe mai multe clădiri din arondismentul 7 al Parisului, inclusiv la parterul unui bloc de apartamente.

Un grup a revendicat acţiunea, indicând prezenţa graffiti-ului şi în alte locuri din Paris.

„Această acţiune a fost un răspuns la acţiunile nepotrivite ale autorităţilor franceze faţă de activiştii noştri care au depus sicrie lângă Turnul Eiffel”, au scris aceştia referindu-se la o acţiune care a avut loc la 1 iunie, când cinci sicrie au fost descoperite la picioarele Turnului Eiffel.

Potrivit anchetei, cazurile fac parte dintr-o operațiune de destabilizare coordonată din străinătate. Sursa France.Info spune că este vorba de o operațiune venită din Rusia. Apariția sicrielor la Turnul Eiffel a avut loc în contextul în care numeroase știri au anunțat că instructori militari francezi ar urma să meargă în Ucraina, notează Meduza.