Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Militarul moldovean Arslan Safarmatov, care…

Militarul moldovean Arslan Safarmatov, care a luptat în războiul din Ucraina, plasat în arest la domiciliu

Sursa: TV8

Militarul moldovean care a luptat până în luna iunie de partea forțelor ucrainene, în războiul purtat de Federația Rusă în Ucraina, Arslan Safarmatov, învinuit într-un dosar de trafic de droguri din Ucraina, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Încheierea a fost pronunțată miercuri, 2 august, de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, după examinarea demersului procurorului din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) de aplicare a arestului preventiv pentru 30 de zile, în penitenciar.

„Procuratura specializată urmează să examineze motivația judecătorului din încheierea al cărei dispozitiv a fost pronunțat, astfel încât să determine oportunitatea contestării acesteia. Între timp, urmărirea penală continuă, iar persoana vizată beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, se arată într-un comunicat publicat de PCCOCS.

Procurorii PCCOCS, în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), au desfășurat luni, 31 iulie, percheziții într-un dosar de trafic de droguri din Ucraina, de circa 6,7 milioane de lei, la sfârșitul lui februarie 2023.

Perchezițiile au avut loc la domiciliul lui Arslan Safarmatov, care a luptat în Ucraina, de partea Kievului. Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore. Acesta a declarat că ar fi vorba despre „un dosar fabricat la comandă”.

„Mai exact, cele 178 de brichete cu substanță asemănătoare hașișului au fost depistate în spațiul destinat roții de rezervă al mașinii conduse de o șoferiță din Ucraina, cu tatăl acesteia și cu doi copii minori. Aceștia au fost opriți în Lipcani, Briceni de către Echipele Mobile ale Serviciului Vamal pentru control în linia a doua. 

Potrivit oamenilor legii, învinuitul al cărui domiciliu a fost luni percheziționat în sectorul Ciocana din Chișinău ar fi organizat traficul ilicit de droguri prin contrabandă, de comun cu alte persoane. Deși acesta nu-și recunoaște vinovăția, probele demonstrează contrariul – fapt pentru care procurorii PCCOCS urmează să solicite plasarea acestuia în arest preventiv, astfel încât investigațiile să nu fie împiedicate”, se arată în comunicatul Procuraturii din 31 iulie.

În ceea ce privește probatoriul ridicat din apartamentul învinuitului, acesta conține inclusiv mijloace bănești.

Ar fi fost ridicate mai multe bunuri și sume de bani – peste 5 000 de dolari și peste 8 000 de euro – a căror proveniență urmează să fie stabilită.

„Perchezițiile desfășurate au fost autorizate de judecătorul de instrucție. Totodată, ținem să remarcăm faptul că divulgarea publică a bănuielii rezonabile a oamenilor legii față de bărbatul vizat, înainte de efectuarea perchezițiilor, nu ar fi servit scopului investigării eficiente a cazului. În context, asigurăm părțile interesate despre faptul că noile evoluții pe dosar urmează să fie comunicate publicului, în măsura în care acestea nu ar împiedica urmărirea penală, timp în care persoana vizată în dosarul penal beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, a comunicat Procuratura atunci.