Mesele de sărbătoare. Opt reguli pentru a evita complicațiile de sănătate
Mesele copioase, servite de sărbători, complică deseori starea de sănătate. Cele mai frecvente plângeri care apar în consecință sunt greața, greutate în stomac, pirozisul sau gustul amar în gură. Medicii le numesc simptomele dispepsiei. Însă cel mai mare pericol din punctul de vedere al unui medic gastrenterolog este considerată acutizarea bolilor gastro-intestinale, care adesea sunt asociate cu supraalimentarea.
Medicul gastroenterolog Viorica Năstase, de la Spitaluol „Sfânta Treime” din Chișinău, într-un interviu publicat pe treime.md, recomandă următoarele:
1. Pacienții cu boli cronice cum ar fi: pancreatita, ulcerul gastric sau alte boli gastro-intestinale, diabet zaharat trebuie să fie deosebit de atenți. Anul Nou este o sărbătoare de familie, pe care toți o întâlnesc, atât cei tineri cât și cei bătrâni, cei sănătoși și cei nu prea, precum și cei care trebuie să urmeze o dietă. Însă este dificil să reziști mesei de sărbătoare, să te poți abține de la bucatele gustoase. După mesele festive, inclusiv cea de Revelion, numărul pacienților cu acutizări ale maladiilor tractului gastro-intestinal, cum ar fi pancreatita, crește considerabil.
2. Evitarea intoxicațiilor. De regulă, gospodinele gătesc din timp diverse feluri de mâncare, care servesc ca masă pentru întreaga familie. Trebuie consumate cu prudență salatele ce conțin diverse sosuri, cum ar fi maioneza, care este un produs alimentar ușor alterabil. Cu salatele cumpărate trebuie să fim și mai precauți, deoarece nu se știe când și cum au fost gătite, dar și cât timp a trecut de când acestea sunt puse pe rafturile magazinului.
3. Nu vă înfometați înainte de masa de sărbătoare. Multe persoane, în special cele care au grijă de silueta lor și care numără permanent caloriile în plus, consideră că din moment ce întreaga zi te limitezi total la mâncare, seara poți mânca orice, fără a-ți face griji pentru siluetă. De fapt, atunci când sunteți flămânzi o să mâncați mult mai mult.
4. Consumarea mâncării noaptea este un adevărat stres pentru organism, digestia fiind încetinită, iar alimentele fiind asimilate mai lent.
5. Consumați cantități reduse de alimente grase. Se recomandă să mâncați porții mici și să faceți pauze, astfel o să simțiți mai ușor momentul saturației.
6. Este important să administrăm corect enzime (capsule, drajeuri) în timpul sau după mese, în insuficiența exocrină a pancreasului (pancreatită cronică; bolile inflamatorii cronice ale stomacului, intestinului ficatului, vezicii biliare; dispepsia; flatulența), pentru a facilita digestia.
7. Pentru evitarea unei intoxicații cu alcool, este important ca acesta să fie procurat din magazine. Fiți atenți la consumul cocktailurilor alcoolice, în special a celor necunoscute. Evitați să serviți alcool cu apă minerală, astfel procesul de intoxicație devine mai rapid din cauza creșterii suprafeței și gradului de absorbție a substanțelor nocive. Dacă totuși acest lucru este necesar, cel mai bine ar fi să consumați apă plată necarbogazoasă, astfel zona de aspirație va fi mai mică.
8. Ar fi bine ca, după sărbători, să urmați o dietă de legume și să organizați o zi de detoxifiere. Sigur că este nevoie de o voință deosebită, deoarece organismul este obișnuit cu cantități mari de mâncare. Apropo, dacă seara vă este foame, puteți bea o cană de iaurt amestecat cu două linguri de tărâțe. Timp de 3-4 zile, această metodă va curăța foarte bine organismul.