Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Mesajul vicepremierului Oleg Serebrian către…

Mesajul vicepremierului Oleg Serebrian către cetățenii nemulțumiți că vor fi conectați la sistemul energetic de pe malul drept: „Nu există cale înapoi, nu vă lăsați seduși de promisiuni privind gaz ieftin și curent electric gratuit”

Captură de ecran/Facebook

Vicepremierului Oleg Serebrian a venit cu un mesaj către locuitorii satului Copanca, și a celorlalte localități din Zona de Securitate, care s-au arătat nemulțumiți că vor fi conectați la sistemul de energie electrică de pe malul drept al Nistrului. Oficialul a îndemnat locuitorii să „nu se lase folosiți”, fiind „seduși de promisiuni privind gaz ieftin și curent electric gratuit”.

„Ieri am discutat cu primarii din raionul Dubăsari despre tot ce s-a făcut. M-am bucurat să aud că acțiunile noastre dau deja roade. Această stare de lucruri îi nemulțumește însă pe unii, pe toți acei care ar fi vrut să ne vadă neputincioși în fața problemelor. Ei caută să folosească problemele oamenilor în scopurile lor politice. 

Am văzut evenimentele recente din Copanca, bunăoară. Dragi locuitori ai satului Copanca, nu vă lăsați folosiți. Vrem să vă ajutăm, să vă conectăm localitatea la gaz și la curent electric. Nu există cale înapoi, nu vă lăsați seduși de promisiuni privind gaz ieftin și curent electric gratuit. Facem apel la rațiunea dumneavoastră, a tuturor. Împreună, noi toți, ajutați de prietenii și partenerii noștri de dezvoltare, vom depăși și această situație complicată”, a transmis Oleg Serebrian într-un clip video.

Viceprim-ministrul pentru reintegrare a menționat că, porin deciziile Comisiei de Situații Excepționale, au fost alocate ajutoare localităților Varnița, Copanca, primăriilor aflate pe platourile Cocieri și Coșnița și altor localități din Zona de Securitate. Acesta a mai amintit că pe parcursul anului trecut locuitorii din aceste sate au beneficiat de compensații în valoare de 131 de milioane de lei pentru gaz natural și energie electrică, despre care ZdG a scris în articolul „(Re)compensații de sute de milioane pentru zona de securitate sau de ce timp de 30 de ani satele din zona de securitate n-au fost conectate la rețeaua de gaze de pe malul drept”. Autoritățile spun că au aprobat resurse pentru a continua acest sprijin și în anul 2025, în volum de 138,2 milioane de lei.

„Acțiunile neprietenilor Republicii Moldova în unele localități de pe Nistru sunt încercări menite să pună în pericol stabilitatea și bunul mers al lucrurilor. Criza energetică generată artificial de Gazprom a creat probleme multora dintre dumneavoastră. Le cunoaștem, vă suntem alături, după cum e și firesc, și încercăm să găsim soluții rapide pentru eliminarea acelor dificultăți care vă afectează viața de zi cu zi”, a mai declarat Serebrian.

Locuitorii satului Copanca au blocat vineri, 17 ianuarie, lucrările de instalare a pilonilor electrici de către Compania Premier Energy. Aceștia s-au organizat în mașini și au mers la marginea localității, unde au oprit echipele care efectuau lucrările. Protestul are loc în contextul unor nemulțumiri legate de proiectul de conectare a localității la rețeaua electrică din dreapta Nistrului. În jur de cinci echipaje de poliție din Căușeni au fost la fața locului și au îndemnat oamenii la calm, scrie Studio-L.

„Noi nu suntem de acord cu condițiile lor. Cei 300 de lei (n.r. – compensații) sunt de râsul găinilor. Dar noi cu ce să trăim?”,spune o locuitoare.

Cetățenii din Copanca afirmă că pensiile și salariile lor sunt de nivelul celor din regiunea transnistreană, de aceea ei nu-și pot permite gaz sau electricitate la tarifele propuse de Chișinău.

Ziarul de Gardă a constatat că, cel puțin în ultimii zece ani, oamenii din cele 14 localități din zona de securitate nu au plătit pentru consumul de gaze naturale același tarif ca și consumatorii din dreapta Nistrului, pentru că Guvernul de la Chișinău, cu bani din bugetul de stat, le compensa diferența„Mai înainte, oamenii primeau banii în numerar la primărie. Mai târziu, am introdus carduri bancare”, explică procedura un fost primar de la Coșnița. 131 de milioane de lei au fost alocați pentru plata compensațiilor în 2024, iar pentru 2025 sunt preconizate plăți compensatorii în sumă de 138,2 milioane de lei. 

(Re)compensații de sute de milioane pentru zona de securitate sau de ce timp de 30 de ani satele din zona de securitate n-au fost conectate la rețeaua de gaze de pe malul drept

În context, marți, 14 ianuarie, Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a pus în aplicare decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE)  privind racordarea localităților din zona de securitate la rețelele de energie electrică și gaze naturale. Astfel, s-a dat undă verde pentru construcția a aproximativ 64 km de rețele de distribuție a gazelor  naturale, inclusiv a două traversări subacvatice a râului Nistru și racordarea la sistem a 14 localități, în care sunt 11 879 de consumatori – Fârlădeni, Hagimus, Copanca, Hîrbovăț, Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Varnița, Cocieri, Vasilievca, Corjova și Roghi. Proiectul prevede și modernizarea infrastructurii electrice: dezvoltarea a 9 km de rețele de tensiune medie pentru a asigura alimentarea a 3688 de consumatori din satele Varnița și Copanca, construirea unei linii subterane de 4,8 km și a unei linii aeriene de 3,1 km către Varnița, precum și extinderea cu 1 km a rețelei aeriene către Copanca.