Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mesajul președintei Maia Sandu, după…

Mesajul președintei Maia Sandu, după ce i-a fost decernat premiul „Timișoara pentru Valori Europene”: „Nu ne temem și nu ne vom abate de la drumul nostru”

Sursa foto: Maia Sandu/ Facebook

Președinta Maia Sandu a fost sâmbătă într-o deplasare în România, unde i s-a decernat premiul „Timişoara pentru Valori Europene”. Șefa statului a ținut și un discurs, în care a vorbit despre problemele cu care se confruntă R. Moldova, dar și despre alegerile ce vor avea loc în acest an în mai multe țări ale lumii.

Maia Sandu și-a început discursul prin a cataloga premiul nu atât drept o recunoaștere personală, cât mai ales o „apreciere pentru modul în care cetățenii Republicii Moldova își apără dreptul de a trăi în libertate, pace și democrație”.

Președinta a continuat prin a vorbi despre problemele cu care se confruntă la moment R. Moldova.

Un război la hotarul nostru părea incredibil acum câțiva ani, dar iată că dreptul internațional a fost încălcat, granițele nu au contat, iar valorile europene, valorile umane au fost călcate în picioare. 

Populismul și minciuna devin tot mai atractive pentru unii cetățeni dezamăgiți și pun în pericol valori importante – dezbaterea, încrederea în instituții și unii în alții. Grupări corupte, cum vedem în Moldova, finanțate din bani murdari, din bani de la Kremlin, vor să răstoarne ordinea constituțională, să submineze statul și democrația. 

Politicieni deghizați cu masca valorilor europene, dar gata, când va fi momentul, să vândă libertatea, interesul național și să ducă Republica Moldova într-o zonă gri, a fărădelegii, corupției, unde Rusia poate să-și impună cu ușurință interesele. 

Propaganda fără margini și fără urmă de bun simț care, din păcate, reușește să slăbească coeziunea socială, solidaritatea între oameni și națiuni. Toate aceste lucruri sunt un pericol real și foarte aproape și nu vizează doar Republica Moldova”, a enumerat Maia Sandu.

În acest context, șefa statului a accentuat faptul că aceste provocări „se vor intensifica pe măsură ce noi ne vom rupe de legăturile păguboase ale trecutului”. „Dar noi nu ne temem și nu ne vom abate de la drumul nostru”, a mai declarat președinta.

Aceasta a menționat și alegerile care în 2024 vor avea loc în mai multe țări ale lumii, printre care R. Moldova, România, SUA și Rusia, subliniind că de acestea „depinde soarta lumii pentru următoarele decenii”. 

Este cazul să ne întrebăm – și politicienii, și cetățenii – în ce lume vrem să trăim? Teoria „politica nu mă afectează” este greșită, pentru că de oamenii pe care îi alegem depinde cum trăim noi și cum vor trăi copiii noștri.  (…) De multe ori în istorie, pentru ca binele să triumfe a fost nevoie de eroi. În perioada care urmează, va fi nevoie ca fiecare cetățean să devină un erou. Când stai deoparte, răul se răspândește. Și vedem azi cum răul riscă să acapareze tot mai mult din lumea liberă”, a declarat președinta în discursul său.

Distincția „Timişoara pentru Valori Europene” a fost înfiinţat anul acesta printr-o unanimă Hotărâre a Consiliul local. Premiul onorează personalităţi recunoscute pe plan internaţional care promovează sau apără valorile europene în interiorul şi în afara Uniunii Europene. Premiul este recompensat cu 30 000 euro, bani ce sunt contribuţii ale unor companii timişorene.

Vocea europeană a Maiei Sandu reuşeşte să se audă clar şi tare atât acasă cât şi în toate capitalele internaţionale. A iniţiat un amplu proces de reformă şi de promovare diplomatică prin care a obţinut încrederea partenerilor europeni dar nu numai, că R. Moldova se află pe parcurs ireversibil spre Uniunea Europeană”, au argumentat membrii juriului alegerea președintei R. Moldova drept câștigătoare a premiului.