Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mesajul președintei Maia Sandu de…

Mesajul președintei Maia Sandu de Ziua internațională a eliminării violenței împotriva femeilor și fetelor: „Nu există nicio scuză pentru violența față de femei”

Sursa foto: Maia Sandu/ Facebook

Pe 25 noiembrie este marcată Ziua internațională a eliminării violenței împotriva femeilor și fetelor. În acest context, președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj prin care a accentuat importanța cultivării „respectului și demnității umane” în societate.

Potrivit șefei statului, anual, circa 40 de femei își pierd viața din cauza violenței, iar multe alte femei suferă tot felul de abuzuri.

„Nu există nicio scuză pentru violența față de femei. Nu există nicio scuză pentru violență, în general”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a menționat și cât de importantă este implicarea oamenilor în procesul de combatere a violenței față de femei.

„Acum doi ani, Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul, pentru a proteja viața și demnitatea fetelor și femeilor. Au fost create centre de susținere și, în curând, va funcționa o instituție care va coordona și monitoriza activitățile instituțiilor publice de combatere a violenței. Însă pentru combaterea violenței împotriva femeilor e necesară implicarea întregii societăți”, a scris președinta R. Moldova.

Spre final, Maia Sandu a venit cu un îndemn către maturi de a discuta cu copiii și tinerii despre problema dată, cu scopul de a opri acest fenoment.

„Vă îndemn să discutați cu copiii, cu tinerii pentru a le cultiva valorile respectului și demnității umane. Vă îndemn ca, împreună, să combatem violența, abuzurile, lipsa de respect și stereotipurile. Doar împreună putem construi o societate mai bună pentru noi toți”, a punctat șefa statului.

Ziua internațională a eliminării violenței împotriva femeilor și fetelor este marcată anual, pe data de 25 noiembrie.

Șeful Inspectoratului General de Poliție al MAI, Viorel Cernăuțeanu, a prezentat pe 26 octombrie, la Conferința Internațională pentru prevenirea și combaterea violenței față de femei și fete și a violenței domestice, o statistică îngrijorătoare pentru anul 2023, când au fost înregistrate 17 cazuri de femicid. „Orice viață curmată este un atentat la siguranța noastră, a tuturor”, declară acesta.

Statisticile pentru anul 2022 arată că, dintre cele 40 de femei-victime ale femicidului de anul trecut, 24 au decedat sub mâna partenerilor intimi sau a altor membri ai familiei. Majoritatea au murit în propriile case, moartea lor survenind ca urmare a unui lung șir de abuzuri, cel mai des, neraportate.  Potrivit datelor prezentate Conferința Internațională, doar 11% dintre femei depun o plângere la poliție împotriva agresorului.