Principală  —  Ştiri   —   Mesajele de Ziua Victoriei ale…

Mesajele de Ziua Victoriei ale lui Zelenski și Putin. Între „Răul s-a întors în Europa” și „Victoria va fi de partea noastră, la fel ca în 1945”

În contextul împlinirii a 77 de ani de la capitularea Germaniei naziste, atât liderul de la Kiev, cât și cel de la Kremlin, au transmis un mesaj de Ziua Victoriei.

Volodimir Zelenski, președintele țării care la 24 februarie a fost invadată de forțele armatei ruse a declarat că „răul s-a întors în Europa”, informează Digi24.

Mai jos citiți un fragment al mesajului lui Zelenski de Ziua Victoriei:

„Poate exista, oare, o primăvară alb-negru? Poate fi, oare, un februarie continuu? Din păcate, Ucraina cunoaște răspunsurile la aceste întrebări. Din păcate, răspunsul este «da».
Pe 8 mai, îi onorăm alături de întreaga lume civilizată pe cei care au apărat această lume de nazismul din cel de-al Doilea Război Mondial. În acest an, spunem într-un mod diferit «niciodată din nou». Auzim în mod diferit «niciodată din nou».
Sună dureros, plin de cruzime. Fără semnul exclamării, ci ca o întrebare. Acum spunem: «Niciodată din nou?» Spuneți-i asta Ucrainei. Pe 24 februarie, cuvântul «niciodată» a dispărut. Imaginați-vă oamenii care au mers la culcare în aceste apartamente. Și-au urat «noapte bună», au stins lumina, i-au îmbrățișat pe cei dragi. Dar în câteva ore, au fost treziți de zgomotul exploziilor. Alții nu s-au mai trezit niciodată.
Vom depăşi iarna care a început pe 24 februarie şi care continuă şi pe 8 mai. Se va încheia, pentru că soarele ucrainean o va topi! Steagul nostru va flutura din nou deauspra oraşelor ocupate temporar. Vom fi din nou împreună şi va fi pace! În sfârşit, din nou! Nu vor mai fi vise alb-negru, ci unul singur, galben-albastru! În sfârşit, din nou!”, a transmis Zelenski în mesajul său video.


În comparație, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a transmis „felicitări cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la Victoria în Marele Război Patriotic” liderilor și cetățenilor din câteva foste țări membre URSS, informează TASS

Țările care au fost felicitate de Putin sunt: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Abhazia, Osetia de Sud, Republica Populară Donețk, Republica Populară Luhansk, precum și popoarelor Georgiei și Ucrainei.

„Astăzi este datoria noastră comună să prevenim renașterea nazismului, care a adus atât de multă suferință oamenilor din diferite țări. Este necesar să se păstreze și să se transmită posterității adevărul despre evenimentele din anii de război, valorile spirituale comune și tradițiile de prietenie fraternă”, a reiterat Putin în mesajul său.

Putin a făcut și o analogie între anii 1945 și 2022, susținând în continuare că Republicile Populare Donețk și Lugansk sunt în procesul de a fi eliberate de „mizeria nazistă”, și că victoria va fi „a Rusiei, ca și în 1945”.