Principală  —  IMPORTANTE   —   Membru al Executivului: „Cred că…

Membru al Executivului: „Cred că înțelegem cu toții ce înseamnă un președinte aliniat Kremlinului, lui Șor și Platon pentru viitorul R. Moldova”

Foto: Dan Perciun/FB

Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, a venit cu o reacție după procesarea a 100% din procesele verbale de la alegerile prezidențiale prin care îndeamnă cetățenii „la mobilizare excepțională pentru a învinge în turul II”. Totodată, Perciun recunoaște despre mai multe lacune în „abordarea pe justiție și lupta împotriva corupției”.

Perciun scrie că după turul II „vor trebui regândite mai multe lucruri”.

„Este evident că după turul II vor trebui regândite mai multe lucruri, începând, în primul rând, cu abordarea pe justiție. Ceea ce a început ca o practică locală de cumpărare a voturilor a căpătat proporții la scară națională. Rețeaua a crescut, s-a extins și a ajuns să pună în pericol viitorul european al R. Moldova. Instituțiile responsabile n-au reușit să contracareze acest fenomen – Orheiul, Bălțiul, Găgăuzia – au fost antrenamente pentru ceea ce s-a întâmplat duminică. Va trebui să ne asumăm această eroare. Cu siguranță, până în turul II, instituțiile statului vor face maxim posibil pentru a contracara acest flagel, dar avem de a face deja cu o mașinărie unsă și disciplinată, capabilă să se adapteze”, se arată în mesajul lui Dan Perciun.

Ministrul Educației și Cercetării face apel „la mobilizare excepțională” pentru turul II al alegerilor prezidențiale.

„La cum arată tabloul electoral va fi nevoie de o mobilizare excepțională pentru a învinge în turul 2. Fiecare vot în țară va conta. Fiecare vot în diasporă poate face diferența. Sloganul – nu pot ei fura cât putem noi vota e mai actual ca oricând. Țara poate fi salvată de revenirea hoților și bandiților, doar prin implicarea fiecăruia”, scrie Perciun.

Totodată, Perciun sugerează „să lăsăm frustrările la o parte pentru a salva țara”.

„Știu că sunt suficiente frustrări acumulate în raport cu ultimii ani. Multe dintre ele de înțeles. Și va veni timpul pentru a le pune pe cântar și a le exprima la urna de vot. Dar acel moment NU este acum. Acum este necesar să ne unim în jurul unui obiectiv simplu – salvarea țării.

Cred că înțelegem cu toții ce înseamnă un președinte aliniat Kremlinului, lui Șor și Platon pentru viitorul Republicii Moldova. Pe fundalul unui asemenea rezultat s-ar putea să nu mai rămână suficienți oameni în țară pentru ca matematic să poată fi păstrată democrația și suveranitatea”, precizează Perciun.

„Referendumul a demonstrat că în pofida tuturor obstacolelor, a dezinformării, a corupției electorale, a supărărilor ultimilor ani – există suficienți moldoveni care cred în democrație, libertate, există mai multă lumină decât întuneric. La limită, dar s-a obținut această victorie incontestabilă”, mai scrie Dan Perciun.

„Mașinăria propagandistică a fost înfrântă și poate fi învinsă din nou în turul II – dar doar dacă pune umărul fiecare. Vorbiți cu rudele, cu prietenii, distribuiți informații, deveniți voluntari – este nevoie de ajutorul vostru”, accentuează ministrul Educației și Cercetării.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a publicat rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale din 20 octombrie, după ce au fost procesate 100% din procesele verbale. Astfel, cu o diferență de peste 250 de mii de voturi în favoarea Maiei Sandu, cetățenii din R. Moldova au decis că Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor duela în turul II.

Astfel, potrivit CEC, pentru Maia Sandu au votat 42,45% din populație, adică – 656 354 de voturi, în timp ce pentru Alexandr Stoianoglo și-au dat votul 25,98% dintre alegători, adică cu 254 628 de voturi mai puține decât pentru Maia Sandu. Stoianoglo a obținut 401 726 de voturi.

La 3 noiembrie, R. Moldova își va alege președintele în cadrul turului II. Anterior, ZdG a realizat profilul tuturor candidaților la prezidențiale.