Principală  —  Ştiri   —   Membrii unui grup criminal organizat,…

Membrii unui grup criminal organizat, implicat în activități de contrabandă, furturi și spălare de bani, reținuți de Poliție

Sursă foto: politia.md

Un grup criminal organizat, „implicat în activități de contrabandă, furturi și spălare de bani pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene” au fost reținuți, anunță Inspectoratul General al Poliției (IGP). Operațiunea s-a desfășurat în două etape, iar oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliile din municipiul Chișinău și raionul Cahul ale celor 18 figuranți.

Oamenii legii au obținut informații care demonstrează că membrii „acestui grup infracțional” au desfășurat activități specializate în „furturi din locuințe de lux, jafuri și tâlhării, începând din anul 2017 și până în prezent, pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene”.

„Resursele financiare obținute din aceste activități ilegale erau direcționate către achiziționarea bunurilor de lux mobile și imobile sau către investiții în afaceri profitabile.

Scopul acestor manevre era de a masca proveniența veniturilor și a proprietăților reale existente, acestea fiind înregistrate pe numele unor persoane terțe și administrate din umbră de membrii grupului”, se arată în comunicatul de presă emis de IGP.

În urma primei etape a operațiuni Direcției Combaterea Criminalității Organizate a INI, împreună cu procurorii PCCOCS și cu sprijinul EUROPOL, desfășurate în perioada 24 aprilie – 14 august 2024, au fost făcute percheziții la domiciliile celor 18 figuranți. Patru persoane au fost reținute, iar în privința lor este aplicată „măsura de reprimare de nepărăsire a localității”, punctează Poliția.

Pe 14 august curent, în cea de-a doua etapă a investigațiilor, au fost efectuate 10 percheziții la domiciliile suspecților implicați în activitatea infracțională, în urma cărora a fost ridicat „un automobil de lux, ceasuri de lux, mijloace financiare în euro, franci elvețieni și lei, bijuterii din metale și pietre prețioase, telefoane mobile, cartele telefonice, două biciclete, tuburi cu spray lacrimogen, stații radio folosite pentru comunicare la comiterea infracțiunilor, unelte destinate comiterii infracțiunilor, contracte de procurare-vânzare a bunurilor mobile și imobile înregistrate pe numele persoanelor terțe, documente cadastrale și patru pașapoarte care aparțin uneia dintre persoanele suspectate”.

Oamenii legii menționează că investigațiile continuă „în vederea stabilirii tuturor membrilor grupului infracțional și tragerii lor la răspundere, iar bunurile depistate și ridicate urmează a fi examinate în vederea stabilirii provenienței acestora, pentru primirea unei decizii în conformitate cu legislația în vigoare”.