MEC derulează o campanie de informare privind concursul de repartizare în câmpul muncii a absolvenților de la pedagogie
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a demarat o campanie de informare a absolvenților programelor de studii din domeniul educației privind Concursul de repartizare în funcții didactice vacante. Primele sesiuni de informare au avut loc la Colegiul „Mihai Eminescu” din Soroca și Colegiul „Vasile Lupu” din Orhei, unde au participat peste 100 de absolvenți ai specialităților de „educator”, „conducător muzical” și „învățător”, se arată în comunicatul MEC.
Viitorii pedagogi au fost informați de reprezentanții ministerului despre modalitatea de aplicare la concurs, despre oportunitățile de angajare în funcții didactice, dar și despre facilitățile oferite de Guvern tinerilor specialiști din domeniul educației.
Secretarul de stat al MEC Galina Rusu le-a vorbit absolvenților despre simplificarea procedurii de repartizare în funcții didactice, despre extinderea posibilității de aplicare la concurs a tuturor persoanelor cu vârsta de până la 35 de ani, dar și despre posibilitatea de continuare a studiilor la programe de licență și master la cele peste 2500 de locuri bugetare oferite prin comanda de stat în anul 2024. La rândul său, reprezentanta Institutului Național pentru Educație și Leadership (INEL) Violeta Popa a reiterat angajamentul INEL de a oferi suport tuturor cadrelor didactice debutante atât prin programe de mentorat, cât și prin diverse activități de dezvoltare profesională și personală.
În context, absolvenții specialităților pedagogice care se vor angaja în câmpul muncii pe una dintre funcțiile didactice vacante vor beneficia în primii 5 ani de activitate de indemnizație în valoare de 200.000 de lei, în cazul absolvenților de universități, și 160.000 de lei pentru absolvenții de colegii. De asemenea, va fi redusă la 75% norma didactică în primii 5 ani de activitate, vor fi oferite compensații în valoare de 4000 de lei anual pentru procurarea materialelor și utilajelor didactice. Pentru cei care vor alege să meargă în mediul rural sau în centrele raionale li se va oferi compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și consumul de energie termică şi electrică. La fel, tinerii specialiști vor beneficia de concedii de 62 de zile, asistență din partea cadrului didactic mentor în primii 5 ani de activitate, dar și alte facilități.