MEC: A fost lansată o amplă campanie de prevenire a corupției în universități
Șapte instituții de învățământ superior au lansat astăzi, 3 iunie, campania de informare „Toleranță zero față de corupția din universități”. Scopul acțiunii este de a reduce acest fenomen în universități, prin mecanisme interne de promovare a integrității. Decizia a fost luată de administrațiile celor șapte instituții după analiza datelor unui studiu amplu privind nivelul de integritate academică realizat în premieră în universitățile din Republica Moldova. Cercetarea a fost efectuată de compania Magenta Consulting la solicitarea Ministerului Educației și Cercetării (MEC) și a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), se arată în comunicatul MEC.
„Salut decizia administrațiilor universitare de a-și asuma concluziile acestui studiu și de a lansa un amplu proces de îmbunătățire a indicatorilor de integritate și de reducere a corupției în universități. Studiu confirmă anumite percepții care există în societate referitor la carențele legate de asigurarea integrității, dar și la nivelul destul de ridicat al toleranței față de copiat, mită și alte practici ilegale. Având un mecanism de asigurare a calității, universitățile pot garanta calitatea studiilor și pot crește încrederea în rândul tinerilor că ei pot obține studii universitare bune aici, acasă”, a menționat ministrul Dan Perciun.
Studiul arată că, peste 46% dintre participanți ar recomanda cunoscuților sau prietenilor să își urmeze studiile la universitatea la care sunt studenți, față de 13% care nu ar recomanda. În același timp, 58% dintre respondenți sunt total satisfăcuți de materialele didactice pregătite de profesori, 55% – acordă note între 9 și 10 pentru interacțiunea dintre profesori și studenți în procesul de învățare-predare, în timp ce doar 29% dintre respondenți sunt total satisfăcuți de condițiile din cantine și doar 14% sunt satisfăcuți de condițiile din cămine.
Ce ține de percepția față de plagiat, fraudă și corupție în învățământul superior, majoritatea studenților intervievați sunt de părerea că acțiunile de corupție sunt foarte grave în cadrul procesului educațional în universități. Totodată, 80% au menționat faptul că hărțuirea sexuală a studenților de către cadrele didactice este o acțiune foarte gravă.
Majoritatea respondenților au afirmat cu siguranță că acțiunile de corupție nu s-au întâmplat cu colegii lor la universitate. Totodată, 30% consideră mai puțin grav fenomene precum copiatul, iar 15% consideră că mita nu este un fenomen grav sau foarte grav.
În ce privește raportarea cazurilor de corupție și hărțuire sexuală, 56% dintre studenții intervievați consideră că dacă ar raporta un caz de hărțuire sexuală, persoanele vinovate vor fi pedepsite corespunzător, în timp ce în cazurile de corupție doar 42% dintre respondenți au această certitudine. 82% dintre studenți au menționat că ar raporta instituțiilor sau persoanelor responsabile dacă ar fi martori la un caz de hărțuire sexuală, în timp ce doar 52% ar reacționa la fel într-un caz de corupție. Totodată, 75% dintre studenți cunosc unde trebuie să raporteze un caz de hărțuire sexuală, față de 70% care știu unde să se adreseze când se confruntă cu un caz de corupție.
34% dintre respondenți au declarat că au participat la cel puțin o instruire cu privire la plagiat sau copiat, 38% susțin că au participat la instruire cu privire la politica anticorupție din universitate, iar 21% – că au participat la cel puțin o instruire cu privire la hărțuirea sexuală în mediul universitar.
Majoritatea intervievaților (90%) nu a raportat anterior cuiva din cadrul universității un act de corupție, pe când 3% au menționat că au raportat. În același timp, 18% dintre studenții intervievați care au raportat anterior cuiva din cadrul universității un act de corupție au menționat că nu au fost informați despre faptul cum s-a finalizat acest proces, 18% afirmă că nimic nu a fost întreprins, pe când 43% relatează despre pedepsirea cadrului didactic într-un oarecare mod (mustrare – 12%, eliberare din funcție – 16%, examinarea cazului de CNA – 12%, amendă – 3%).
Studiul a fost realizat în perioada 2 februarie – 21 martie 2024, pe un eșantion de 4209 studenți de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Studii Economice, Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport. În total la aceste instituții își fac studiile 42 281 studenți.
Studiul a fost prezentat și analizat în cadrul senatelor a două instituții – ASEM și USMF „Nicolae Testemițanu”, iar în perioada următoare acesta va fi prezentat detaliat și senatelor celorlalte instituții vizate în studiu.
În baza constatărilor studiului, universitățile vor aproba planuri anticorupție cu măsuri concrete de prevenire a acestui fenomen, inclusiv adoptarea unor mecanisme interne de raportare a ilegalităților de acest fel și monitorizare externă la examene etc. Ministerul va repeta studiul peste 12 luni, va achiziționa un soft național antiplagiat, va corela nivelul de finanțare al universităților cu eforturile depuse pentru asigurarea integrității, va monitoriza constant implementarea planurilor aprobate de către senatele universităților și va desfășura campanii naționale de instruire și sensibilizare a studenților și cadrelor didactice, inclusiv în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție.