Principală  —  Ştiri   —   Marcel Spatari: pe birocrații de…

Marcel Spatari: pe birocrații de la Bruxelles mai tare îi interesează dacă Moldova respectă standardele de mediu sau drepturile lucrătorilor decât dacă referendumul a trecut cu 51% sau 55%

Fostul ministrul al muncii și protecției sociale, Marcel Spatari a declarat după publicarea rezultatelor preliminare la referendumul pentru integrarea europeană, că „procentul are o valoare simbolică, iar pe birocrații de la Bruxelles mai tare îi interesează dacă Moldova respectă standardele de mediu sau drepturile lucrătorilor decât dacă referendumul a trecut cu 51% sau 55%”.

Până la ora 10:00, au votat în total 1 562 276, adică 51.65% dintre alegători. Din 98.56% de procese-verbale procesate, votul „DA” la referendum este majoritar, cu 50.16% (735 834).

După procesarea a 98.56% din procesele verbale, cel mai mare scor l-a acumulat Maia Sandu, cu 42.07% (640 de mii de voturi), fiind urmată de Alexandr Stoianoglo, care a acumulat 26.27% (400 de mii de voturi). Astfel, va fi organizat turul II al alegerilor prezidențiale.

„Faptul că referendumul trece la limită are un avantaj mare: demonstrează că fiecare vot contează, iar rândurile de la secțiile de vot au avut rost. Asta va mobiliza alegătorii și peste 2 săptămâni. Din punct de vedere juridic, efectele se vor produce în Constituție, iar asta e cel mai important. Dacă nu trecea referendumul ar fi fost o catastrofă. Dar așa, putem zice, ca la fotbal, că am trecut mai departe la loviturile de departajare (la penalty). Acuma trebuie să ne concentrăm pe faza următoare”, a spus fostul ministru.