Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Mâine pentru aceste idei te…

„Mâine pentru aceste idei te vom spânzura de drapelul României”. Președintele Partidului Național Moldovenesc susține că a fost amenințat de către redactorul șef al site-ului Gagauznews, blocat de SIS

Nicolai Costîrchin, Dragoș Galbur. Colaj ZdG

Președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, afirmă că a fost amenințat cu moartea de către Nicolai Costîrchin, redactor-șef al portalului Gagauznews, blocat de către Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) la 26 februarie 2022, pentru că ar fi un site promotor de informații ce incită la ură și război.

Potrivit lui Galbur, la data de 22 iulie 2024, Costîrchin l-a amenințat deschis că îl va spânzura de drapelul României.

„«Mâine pentru aceste idei, Galbur, te vom spânzura de drapelul României» — am fost amenințat cu moartea și de data aceasta e serios. (…) Nicolai Costîrchin, redactor al portalului Gagauznewsmd și al canalului de Telegram asociat, interzise pe teritoriul Republicii Moldova, mi-a adresat mesaje care conțin amenințări directe cu moartea și instigări la violență fizică împotriva mea”, se arată în postarea lui Dragoș Galbur.

Acesta mai susține că Nicolai Costîrchin în mod deschis „se expune asupra faptului că Rusia trebuie să invadeze R. Moldova, iar moldovenii trebuie nimiciți”.

Președintele Partidului Național Moldovenesc a menționat că a sesizat Procuratura Generală și Poliția R. Moldova pentru a întreprinde măsurile necesare „privind asigurarea siguranței și integrității” sale și pentru a-l trage la răspundere pe Costîrchin.

Ziarul de Gardă i-a lăsat două mesaje pe diferite platforme lui Nicolai Costîrchin pentru a obține o reacție, acesta însă nu a oferit vreun răspuns până la publicarea materialului.

Pe 26 februarie, directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) a emis un ordin care prevedea blocarea a două surse cu conținut online, „promotoare de informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență”, fiind vorba despre portalurile www.sputnik.md și www.gagauznews.md.

În 2022, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în comun cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI (SPIA) și cu angajații (SIS) au documentat acțiunile unei persoane, manifestate prin „propagarea războiului și acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase”.

Potrivit PCCOCS, pe 9 iunie 2022, în cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost efectuate percheziții la domiciliul și în automobilul personal al persoanei vizate, fiind depistate și ridicate obiecte și alte mijloace de probă ce au relevanță în cadrul cauzelor penale.

Potrivit News Maker, bărbatul vizat era Nicolai Costîrchin.