Maia Sandu explică de ce încă nu a semnat decretul de confirmare a Evgheniei Guțul în calitate de membră a Guvernului
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a argumentat lipsa decretului de confirmare a bașcanei Evgheniei Guțul în calitate de membră a Guvernului. Potrivit șefei statului, legea nu prevede un termen limită de semnare a documentului. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „În Profunzime”, la postul de televiziune Pro TV Chișinău. În același context, Maia Sandu a motivat remanierile făcute în Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană.
„Nici Adunarea Populară din Găgăuzia nu s-a lămurit cu această persoană, cu atât mai mult noi. (…) Legea nu stabilește un termen limită pentru numire. Atât timp cât lucrurile nu s-au clarificat nici măcar în autonomie, în cadrul Adunării Populare, nu avem de ce să ne grăbim cu această decizie. Mai există și niște suspiciuni în raport cu această persoană. În Guvern lucrează oameni pentru cetățenii R. Moldova, care respectă statul R. Moldova. Atunci când există suspiciuni că cineva face parte dintr-o grupare criminală sau că lucrează pentru interesele altui stat, trebuie să investigăm lucrurile, nu avem de ce să ne grăbim”, a declarat șefa statului.
Curtea de Apel Comrat a validat pe 22 mai mandatul Evgheniei Guțul, membră a Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, în funcția de bașcană a Găgăuziei. De atunci, au fost șase încercări ale bașcanei de a numi componența Comitetului Executiv al Găgăuziei, însă Adunarea Populară a respins listele de fiecare dată.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat pe 7 septembrie un decret care prevedea modificarea componenței Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. În noua componență nu s-au regăsi bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov.
„Domnul Constantinov a fost doar o singură dată, din câte ședințe am avut. Evident că nu prea există interes. Noi includem în Comisie oameni care muncesc pentru integrarea europeană a R. Moldova și nu avem de ce să includem oameni care sunt împotrivă sau sunt indiferenți”, a afirmat Maia Sandu.
Scopul Comisiei Naţionale pentru Integrare Europeană este de a asigura îndeplinirea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene pentru ca Republica Moldova să adere la UE.