Principală  —  IMPORTANTE   —   Maia Sandu, despre ambasadorul Rusiei…

Maia Sandu, despre ambasadorul Rusiei la Chișinău: „Nu a fost invitat să-și depună scrisorile de acreditare”

Cplaj ZdG

Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Ozerov, nu a fost invitat să-și depună scrisorile de acreditare. Declarațiile au fost făcute de către șefa statului Maia Sandu pe 6 februarie, în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Potrivit președintei, motivul pentru care Ozerov nu a primit invitație este „lipsa de respect” a Rusiei față de R. Moldova.

„Nu poți să inviți reprezentantul unei țări să depună scrisorile de acreditare când oficialii de la Moscova spun că statul R. Moldova nu merită să existe sau ceva de tipul acesta. Deci este vorba de atitudinea lipsită de respect în general a Kremlinului față de R. Moldova este vorba despre faptul că nu se respectă suveranitatea acestei țări, integritatea teritorială. Nu e un lucru nou din păcate, nu mai suntem surprinși”, a explicat șefa statului.

Totuși, Sandu a spus că „o să vadă” când va lua decizia de-al chema pe ambasadorul rus pentru a-și transmite scrisorile de acreditare.

În ianuarie, consilierul prezidențial Nikolai Patrușev, a declarat într-un interviu pentru o instituție media controlată de Kremlin că „politica anti-rusească a R. Moldova poate duce la dispariția sa”.

„Nu exclud ca politica agresivă anti-rusească de la Chișinău să ducă fie la apartenența Moldovei la un alt stat, fie la încetarea existenței sale”, a declarat Patrușev pentru ziarul Komsomolskaia Pravda, afiliat Kremlinului.

Scrisorile de acreditare sunt depuse prin doi pași: ele sunt transmise Ministerului Afacerilor Externe (MAE), apoi la Președinție.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Maiei Sandu, Igor Zaharov, a confirmat pentru ZdG că nici până vineri, 24 ianuarie, Oleg Ozerov nu a prezentat scrisorile de acreditare, deși Ambasada a început să îl numească „ambasador extraordinar și plenipotențiar” – titlu obținut doar după respectarea procedurii diplomatice.

Din 22 ianuarie, Ambasada a început să îl numească pe Ozerov „Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse”, deși acesta nu a prezentat președintei Maia Sandu scrisorile de acreditare și nu este în exercițiul deplin al funcției. Abia după prezentarea scrisorilor de acreditare către șeful statului gazdă, aceasta devine „ambasador extraordinar și plenipotențiar”, având toate drepturile și privilegiile aferente funcției diplomatice.

Conform Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961, un ambasador nu este considerat oficial în funcție până când nu își prezintă scrisorile de acreditare către șeful statului gazdă. Fără depunerea scrisorilor de acreditare, această persoană nu are dreptul să reprezinte oficial statul său în relațiile diplomatice cu autoritățile țării gazdă sau să acționeze ca ambasador în sensul deplin al funcției.