Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu la dezbaterea cu…

Maia Sandu la dezbaterea cu Stoianoglo: „De ce nu ați ținut cont de dosarele lui Platon care, datorită deciziei dumneavoastră, a putut să plece din țară?”

Colaj ZdG

În cadrul dezbaterii electorale care a avut loc duminică, 27 octombrie 2024, între cei doi candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova, candidata PAS, Maia Sandu,  l-a întrebat pe Alexandr Stoianoglo, fost procuror, dacă  ar „putea convinge cetățenii că va fi un președinte mai bun decât a fost procuror general?”, făcând referire la eliberarea lui Platon din închisoare. Candidatul PSRM a spus că „vor reveni la această discuție”, evitând să ofere alte declarații.

„Țara vă cunoaște în calitate de fost procuror general pe perioada căruia au fost eliberați mai mulți infractori, și nici unul din cei care sunt vinovați de furturile majore nu a fost sancționați. Cum puteți convinge cetățenii că puteți fi un președinte mai bun decât ați fost procuror general?”, a fost prima întrebare a Maiei Sandu, adresată contracandidatului său Alexandr Stoianoglo, din cadrul dezbaterii electorale 2024.

În răspunsul său, fostul procuror a făcut referire la un raport din 2021 „făcut de experți la comanda Maiei Sandu” așa cum a menționat el, declarând că „anume această comisie a făcut o concluzie că în perioada mea, 2021, au fost expediate în instanța de judecată  cele mai multe dosare pe fraudă bancară”.

„Anume în perioada mea au fost trași la răspundere penală oamenii care au fost implicați în furtul miliardului și alte fărădelegi”, a adăugat Alexandr Stoianoglo.

Ca răspuns, candidata PAS a menționat că  „Raportul pe care l-ați menționat spune, de asemenea, că v-ați depășit atribuțiile de serviciu.”

„Domnule procuror general, fost procuror general, cetățenii au văzut și au simțit care au fost efectele muncii dumneavoastră. Mai mult decât atât, ei văd și astăzi ce spuneți despre cei care au înfăptuit furtul miliardului. Vedem că aceștia vă sprijină în continuare și îți fac planuri pentru Republica Moldova prin intermediul dvs. Eu o să vă întreb de ce nu ați ținut cont de dosarele lui Platon, care erau în desfășurare și datorită deciziei dvs, el a putut să plece din țară Doar după ce a plecat din țară,  procurorii l-au dat în căutare internațională”, a mai spus Maia Sandu.

Stoianoglo a venit cu o singură replică după care a continuat cu o altă întrebare.

„La cazul lui Platon putem reveni, și discutăm și asta.”

Context: În 2021, pe numele lui Stoianoglo a fost intentat un dosar penal, în care este acuzat că l-ar fi scutit ilegal pe Platon de pedeapsă. Procurorii susțin că, prin persoane interpuse, Stoianoglo a acceptat și primit bunuri pentru a facilita, întârzia sau îndeplini mai multe acțiuni în interesul unui grup condus de Platon, săvârșind astfel infracțiunea de corupere pasivă.

Ziarul de Gardă a intrat în posesia actului prin care Stoianoglo a cerut eliberarea lui Platon.

DOC/ Cum l-a eliberat Stoianoglo pe Platon din închisoare – Ziarul de Gardă