Maia Sandu a discutat cu Secretarul General al NATO, aflat la Chișinău. „Sprijinul Alianței a ajutat țara să-și întărească capacitatea de a preveni și răspunde la crize”

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu Secretarul General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Mark Rutte, aflat în tranzit în țara noastră, se arată în comunicatul Președinției.
Discuțiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe evoluțiile de securitate din regiune, eforturile de restabilire a păcii și cooperarea dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică, în baza noului Program Individual al Parteneriatului, adoptat de Guvern în ianuarie 2025.
„R. Moldova cooperează cu NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace de peste 30 de ani – o cooperare care respectă statutul constituțional de neutralitate al țării noastre și care contribuie la creșterea siguranței cetățenilor. Sprijinul Alianței a ajutat Moldova să-și întărească capacitatea de a preveni și răspunde la crize, să-și modernizeze instituțiile din sectorul de securitate și apărare, dar și să protejeze spațiul informațional și cibernetic”, comunică Președinția.
La 2 aprilie, Mark Rutte a declarat că „avem o cooperare puternică cu R. Moldova, facem ce putem să ajutăm țara în fața pericolelor din Rusia, nu putem să enunțăm toate lucrurile la care lucrăm, să lăsăm inamicii să ghicească, dar noi vom continua cooperarea strânsă”, a spus secretarul NATO în cadrul unei conferințe de presă înaintea reuniunii miniștrilor de externe a țărilor membre NATO, la Bruxelles, pe 3-4 aprilie la care a participat ZdG.
„Avem o relație bună cu R. Moldova, de lungă durată, bazată pe o relație bilaterală”, a menționat un oficial NATO, în cadrul unei întâlniri pentru presă la sediul Alianței la care a participat ZdG. Oficialul a precizat că NATO își dorește o „R. Moldova sigură și independentă”, iar pentru atingerea acestui scop, au loc mai multe „acțiuni de sprijin”.
Întrebat de ZdG, care este scopul NATO în ajutorul oferit pentru R. Moldova, oficialul spune că „noi ajutăm Moldova, pentru că autoritățile ne-au rugat, în mod repetat, în ultimii 30 ani, pentru că există pericole de securitate. La fel, Moldova contribuie la securitatea generală, prin participarea la misiunea KFOR (începând cu anul 2014, Republica Moldova a detaşat contingente de militari ai Armatei Naţionale în misiunea KFOR din Kosovo, în componenţa Forţei Multinaţionale de Menţinere a Păcii, n. red) și de fapt este o relație bilaterală, noi învățăm unii de la alții, de exemplu cum Moldova luptă cu propaganda rusă, atacuri cibernetice. Ne ajutăm reciproc”, a menționat acesta.
Oficialul a precizat că NATO „analizează și sprijină R. Moldova în lupta cu interferențele Rusiei. Încercăm cu alți aliați, precum UE, să ajutăm și să păstrăm securitatea Moldovei, să o facem rezilientă. Recent, Moldova a făcut o declarație clară că dorește în UE și noi susținem în totalitate această alegere.