Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mai mulți reprezentanți ai societății…

Mai mulți reprezentanți ai societății civile vor primi granturi pentru dezvoltarea durabilă a comunităților din care fac parte, după ce au participat la un program de traininguri și mentorat

Foto Zdg;

Reprezentanții a șase localități din Regiunea de Dezvoltare Sud vor primi granturi pentru dezvoltarea durabilă a comunității din care fac parte, după ce au participat în perioada 25-29 septembrie la un program intens de traininguri și mentorat în cadrul proiectului „Parteneriate durabile pentru egalitate și pace”, sub egida Asociației Obștești (AO) Centrul „CONTACT-Cahul”. Proiectul vizat are drept scop creșterea capacităților și cunoștințelor organizațiilor societății civile (OSC) și autorităților publice locale (APL) din Regiunea de Dezvoltare Sud (RDS) de a se implica activ în asigurarea păcii și egalității de șanse la nivel local și creșterea rezilienței comunităților în fața situațiilor de criză.

Reprezentanții societății civile care vor face parte din Rețeaua Multiplicatorilor Regionali urmare a participării în acest proiect, le-au spus reporterilor ZdG că au misiunea de a desfășura activități și de a transmite mai departe concetățenilor informații despre securitatea cibernetică și rezistența la dezinformare, protecția datelor cu caracter personal și accesul la informații, dar și despre participarea femeilor, inclusiv femeilor refugiate, la viața economică, socială și politică la nivel local.

„Fiecare lecție învățată aici ne va ajuta și încuraja să facem multe lucruri frumoase pentru comunitate”

Cristina Sîrbu, directoarea grădiniței nr. 2 „Andrieș” din satul Filipeni, raionul Leova; Foto/ZdG;

„Sunt foarte bucuroasă pentru oportunitatea de a participa la această academie. Informațiile utile aflate aici le voi transmite și altor membri ai comunității. Consider că cele mai importante și actuale lucruri sunt cele ce țin de securitatea cibernetică, protecția datelor cu caracter personal și distribuirea informațiilor personale pe rețelele de socializare. În aceste zile am cunoscut persoane extraordinare cu care ne-am împărtășit experiențele. Fiecare ședință de lucru a avut un specific aparte și sunt sigură că fiecare lecție învățată aici ne va ajuta și încuraja să facem multe lucruri frumoase pentru comunitate”, a spus Cristina Sîrbu, directoarea grădiniței nr. 2 „Andrieș” din satul Filipeni, raionul Leova.

„Toate problemele comunității se vor rezolva mai ușor atunci când vom reuși să implicăm în rezolvarea acestora cât mai mulți actori sociali”

Dorin Marin, directorul Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova; Foto/ZdG;

Dorin Marin, directorul Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova, le-a relatat  reporterilor ZdG că are o colaborare de lungă durată cu Centrul „CONTACT-Cahul” și experiență de implicare în mai multe proiecte comunitare. Potrivit lui Dorin Marin, „acest proiect este o continuitate a proiectului precedent și s-au abordat aspecte care au lipsit în prima etapă. Am discutat despre protecția datelor cu caracter personal pe rețelele de socializare și cum să-i învățăm pe oameni să fie în siguranță, deoarece pe online se profită mult de credibilitatea oamenilor.  S-au abordat, de asemenea, elemente de antreprenoriat și de capacitatea de a fi lider.

Aceste proiecte ne ajută să soluționăm împreună cu membrii comunității  un șir de probleme ce țin de egalitatea de gen și situațiile dificile cu care se confruntă acum refugiații.

În cadrul instituției noastre am reușit să dotăm un centru de consiliere psihologică pentru tinerii care se află în situații dificile sau se confruntă cu un șir de probleme de ordin social, familiar, de comunicare sau socializare. Este un centru foarte necesar în aceste timpuri dificile și a fost numit simbolic «Tinerii pot». Și Consiliul Elevilor din instituția noastră implementează proiecte în colaborare cu Centrul «CONTACT-Cahul». În contextul evenimentelor de ultimă oră, comunitatea se confruntă cu diverse probleme, inclusiv probleme de comunicare și socializare. Consider că toate problemele comunității se vor rezolva mai ușor atunci când vom reuși să implicăm în rezolvarea acestora cât mai mulți actori sociali. Vom disemina mai departe aceste subiecte care nu sunt învățate la școală.” 

„Postările cu informații personale pot semnifica mai puțină siguranță pentru copiii și familiile noastre”

Aliona Vasilache, perceptoare fiscală la primăria comunei Zîrnești, raionul Cahul; Foto/ZdG;

„Particip în cadrul acestei academii în dorința de a învăța lucruri noi, de a mă implica activ și implementa în satul nostru cât mai multe proiecte frumoase. Pe parcursul acestor zile am aflat lucruri care m-au impresionat. Îi îndemn pe concetățenii noștri să se implice în viața comunității și să fie atenți ce informații distribuie pe rețelele de socializare. În timp ce prin postările cu activitățile pe care le desfășurăm ne promovăm ideile și atragem mai multe persoane să acționeze și să se implice, postările cu informații personale pot semnifica mai puțină siguranță pentru copiii și familiile noastre”, a zis Aliona Vasilache, perceptoare fiscală la primăria comunei Zîrnești, raionul Cahul.  

„Proiectul cu cea mai stringentă problemă din sat îl vom înainta spre finanțare”

Alina Stratiev, directoarea grădiniței din satul Antonești, raionul Cantemir; Foto/ZdG;

„În satul nostru, fac parte din grupul de inițiativă pentru elaborarea planului de acțiuni sensibil la gen și situații de criză. Acum prioritizăm problemele din comunitate, iar proiectul destinat rezolvării celei mai stringente probleme din sat îl vom înainta spre finanțare. Mi-am notat multe informații utile pe care le voi transmite grupului de lucru”, spune Alina Stratiev, directoarea grădiniței din satul Antonești, raionul Cantemir. 

„Domeniul de activitate al Centrului «CONTACT-Cahul» este dezvoltarea societății civile și implicarea cetățenilor în procesul decizional prin informare și instruire”

Mihai Cucereanu, directorul AO Centrul „CONTACT-Cahul”; Foto/ZdG;

Centrul „CONTACT-Cahul” este o asociație obștească care implementează proiecte în localitățile RDS. „Beneficiarii noștri sunt asociațiile obștești locale, grupurile organizate de cetățeni, grupurile de inițiativă, Consiliile Elevilor, tinerii, voluntarii, autoritățile publice locale, cărora le oferim traininguri și suport la necesitate, inclusiv la elaborarea cererilor de finanțare. În general, lucrăm cu asociațiile obștești, dar în anumite proiecte lucrăm și cu grupurile de inițiativă de pe lângă instituțiile publice: școli, grădinițe de copii sau biblioteci publice. Aceste inițiative și proiecte se realizează la nivel local în cadrul unui parteneriat cu administrația publică locală. Domeniul de activitate al Centrului «CONTACT-Cahul» este dezvoltarea societății civile și implicarea cetățenilor în procesul decizional prin informare și instruire. Susținem Consiliile Elevilor, pentru ca ei să știe cum să participe la procesul decizional la nivel de școală, astfel încât vocea mediului școlar să fie auzită de către administrația liceului”, susține Mihai Cucereanu, directorul AO Centrul „CONTACT-Cahul”.

„În cadrul acestui proiect ne-am axat pe formarea și instruirea unui grup de multiplicatori locali, care, la rândul lor, vor desfășura activități și evenimente în localități pentru informarea și instruirea cetățenilor. Tema principală este promovarea dimensiunii de gen în localitate și reziliența în situațiile de criză, în legătură cu agresiunea Rusiei pe teritoriul Ucrainei.

Prin intermediul acestui proiect, ne străduim să formăm grupuri locale care să știe cum să depisteze o problemă locală și care sunt pașii pentru a rezolva această problemă. Punctul culminant al proiectului este oferirea de mici granturi participanților la acest training, astfel încât, în rezultatul tuturor eforturilor de instruire și formare a cetățenilor, în localitățile beneficiarilor să fie realizat câte un proiect la care administrația publică locală va avea o contribuție de cel puțin 5% din valoarea proiectului implementat”, a menționat Mihai Cucereanu.

Potrivit organizatorilor, proiectul „Parteneriate durabile pentru egalitate și pace” a reunit optsprezece reprezentanți ai societății civile și ai autorităților publice locale din RDS și reprezintă o continuare și o extindere a eforturilor asociației în domeniul rezilienței, promovării păcii și egalității de gen. Patru granturi pentru dezvoltarea durabilă a comunității vor fi oferite   participanților din cele patru localități intrate în proiect în anul 2023. Celelalte opt localități participante, care au primit finanțare în anul 2022, vor concura pentru alte două granturi ce vor fi oferite în bază de concurs celor mai reușite și argumentate inițiative sociale. Actualmente, proiectul acoperă 12 localități din raioanele Cahul, Cantemir, Leova, Taraclia, Cimișlia, Basarabeasca, Căușeni și Ștefan Vodă, având un impact direct asupra a aproximativ 40 de mii de femei, bărbați, fete, băieți și persoane refugiate din aceste comunități.

Activități realizate în cadrul proiectului „Parteneriate durabile pentru egalitate și pace”; Foto/ZdG;

Această activitate a fost organizată în cadrul proiectului „Parteneriate durabile pentru egalitate și pace”, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR), cu suportul Guvernului Regatului Unit. Opiniile, constatările și concluziile menționate aici sunt ale autorului(autorilor) și nu reflectă neapărat opiniile IWPR sau ale Guvernului Regatului Unit.