Mai multe date cu referire la bunurile imobile tranzacționate ar putea fi introduse într-un registru online, iar agenții imobiliari ar putea fi obligați să ofere bon de plată și să dețină o autorizație pentru a putea activa
În ultimii ani a fost înregistrată o creștere majoră a prețurilor la apartamente și la imobiliare. Potrivit deputaților Radu Marian și Marina Morozova, printre motivele care au dus la acest fenomen se numără fraudele și evaziunile fiscale. Cu scopul contracarării acestei probleme, cei doi deputați au prezentat un proiect de lege care prevede reglementarea activității agenților imobiliari.
Prima prevedere a legii ține de procedura de autorizare a agenților imobiliari. Aceștia vor trebui să urmeze un curs de pregătire profesională în vederea dobândirii calității de agent imobiliar profesionist.
Totodată, agentul imobiliar va obține un certificat sau o autorizație de prestare a serviciilor de intermediere imobiliară în baza căruia va putea activa. În același timp, va fi creat registrul electronic de stat al agenților imobiliari în care vor fi înregistrați toți agenții imobiliari profesioniști. Astfel fiecare cetățean va putea verifica dacă persoana care îi oferă servicii de intermediere este autorizată sau nu. Persoanele care nu vor fi înregistrate în registru nu vor putea activa în calitate de agent imobiliar.
Un alt aspect constă în obligația agentului de a presta servicii exclusiv în baza unui contract încheiat în formă scrisă. Documentul va trebui să includă obligatoriu elemente ca natura serviciilor prestate de agentul imobiliar, onorariile, comisioanele, drepturile și obligațiile părților, dacă este sau nu permisă sub contractarea serviciilor de intermediere și condițiile în care contractul poate fi realizat.
De asemenea, agentul imobiliar va fi obligat să furnizeze bon de paltă pentru toate plățile pe care le obține de la clienți.
Proiectul de lege mai prevede și crearea registrului electronic al tranzacțiilor imobiliare, fiecare agent fiind obligat să introducă adresa, numărul cadastral, prețul și valoarea comisionului pentru bunurile imobile tranzacționate.
Potrivit statisticilor enunțate de deputați, doar în Chișinău în medie pe an se vând 20 000 de apartamente și case, iar 60% din aceste tranzacții se fac cu ajutorul unor agenți imobiliari. Volumul investițiilor doar în apartamente noi în Chișinău în 2023 a fost de 490 de milioane de euro.