Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mai mult de o treime…

Mai mult de o treime dintre ostaticii deţinuţi de Hamas în Gaza sunt morţi, anunţă Israelul

Sursa: AP

Mai mult de o treime dintre ostaticii încă deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza au murit, potrivit unui bilanţ al guvernului israelian publicat marţi, 4 iunie, scrie Associated Press.

Din cele aproximativ 250 de persoane răpite în enclava palestiniană în timpul atacului Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, câteva zeci au fost eliberate în cadrul unui armistiţiu convenit în noiembrie, în timp ce alţi ostatici au fost recuperaţi – vii sau morţi – de către trupele israeliene.

Potrivit Israelului, 120 de persoane sunt încă ţinute ostatice, dintre care 43 au fost declarate decedate de către autorităţile israeliene pe baza mai multor surse, inclusiv informaţii, înregistrări video de pe camerele de supraveghere şi analize medico-legale.

Oficialii israelieni susţin însă în privat că bilanţul morţilor ar putea fi mai mare. Hamas, care a ameninţat la începutul războiului că îi va executa pe ostatici ca represalii la loviturile aeriene israeliene, susţine că aceste lovituri au fost cele care au provocat moartea ostaticilor. Israelul, care nu a exclus această ipoteză în anumite cazuri, a declarat că unele dintre cadavrele ostaticilor găsite prezentau semne de execuţie.

Luni, 3 iunie, armata israeliană a anunţat moartea a patru ostatici deţinuţi de Hamas. Eliberarea ostaticilor şi distrugerea Hamas au devenit priorităţi absolute ale Israelului în ofensiva sa în Fâşia Gaza.

Preşedintele american, Joe Biden a făcut publică o propunere pe care a prezentat-o drept o ofertă cuprinzătoare a Israelului pentru a pune capăt războiului, plan care include eliberarea de ostatici ca parte a unei încetări preliminare a focului. Cu toate acestea, eforturile de mediere pentru încheierea acestui acord au intrat în impas, deoarece Israelul îşi menţine hotărârea de a-şi relua campania de distrugere a Hamas. La rândul său, mişcarea islamistă palestiniană cere încetarea războiului şi retragerea tuturor forţelor israeliene din Fâşia Gaza.