Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mai mult de 350 de…

Mai mult de 350 de sportivi au părăsit Rusia de la începutul războiului. Cel puțin 26 dintre ei vor concura la Paris sub steagurile altor țări

Atleți din Rusia la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo în Tokyo, Japonia, 23 iulie 2021. Foto: Phil Noble / Reuters

Doar 15 sportivi din Rusia participă la Jocurile Olimpice de vară de la Paris. În medie, sunt de 26 de ori mai puțini decât la Jocurile de vară anterioare. O echipă atât de mică de olimpici nu a mai reprezentat niciodată Rusia sau Uniunea Sovietică, fără a pune la socoteală boicotul Jocurilor Olimpice din 1984, a constatat Novaia Gazeta Europe.

În 2024, sportivilor ruși le este mai greu ca niciodată să se califice pentru Jocurile Olimpice. Ei sunt invitați în Europa individual și în condiții stricte, în timp ce acasă, în Rusia, sunt supuși unei campanii de intimidare și privați de finanțare pentru participarea la Jocuri. Pentru mulți dintre ei, războiul devine un stimulent pentru a pleca și a începe să concureze sub un nou steag.

Comitetul Internațional Olimpic a invitat la Jocurile Olimpice de la Paris doar 36 de ruși care s-au calificat în sporturile lor respective și au îndeplinit criteriile legate de războiul din Ucraina: lipsa sprijinului public pentru război, lipsa contractelor cu armata rusă sau cu agențiile de securitate și respectarea Codului Mondial Anti-Doping. Doar reprezentanții sporturilor individuale sunt admiși.

Cu toate acestea, 21 de sportivi, sau aproape 60% dintre cei invitați, au refuzat să participe la Jocuri. Acest lucru s-a datorat în mare parte presiunilor din partea federațiilor sportive. De exemplu, federațiile de judo și de lupte pur și simplu nu i-au lăsat pe sportivii invitați să meargă la Paris, deși nu au nicio influență oficială asupra deciziilor sportivilor în această privință. Presiunea publică nu este mai mică. Olimpicii ruși care concurează sub statut neutru sunt numiți „trădători”, „o echipă de vagabonzi”, „o echipă de agenți străini” și privați de finanțare.

Cu toate acestea, 15 persoane din Rusia vor concura la actuala Olimpiadă: șapte jucători de tenis, trei cicliști, trei canoești, un înotător și un trambulinetist.

353 de sportivi ruși și-au schimbat cetățenia sportivă după începerea războiului la scară largă

Odată cu izolarea sportului rusesc, sportivii caută modalități de a-și continua cariera internațională. Pentru mulți dintre ei, singura soluție este să își schimbe cetățenia sportivă.

Novaia Gazeta Europe a calculat că, de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, cel puțin 353 de sportivi – de la juniori promițători la campioni mondiali consacrați – și-au schimbat steagul. Cei mai mulți sportivi au ajuns în Serbia (29), Israel (29) și Germania (23).

Astfel, pe lângă cei 15 sportivi cu pașapoarte rusești, publicația estimează că 77 de sportivi născuți în Rusia sau URSS sau care au deținut anterior cetățenia sportivă rusă vor concura la Jocurile Olimpice de la Paris. Dintre aceștia, 26, sau o treime, și-au schimbat cetățenia sportivă după 24 februarie 2022, când a început războiul pe scară largă. Cei mai mulți astfel de sportivi vor concura pentru Uzbekistan (8), Azerbaidjan (7) și Serbia (6).

În unele cazuri, sportivii își schimbă cetățenia la cererea federației pentru a ajuta țările prietene în dezvoltarea sportului. De exemplu, în 2023, gimnasta Alexandra Maksimova și-a schimbat cetățenia sportivă în cea siriană.

Mass-media pro-guvernamentală susține adesea că cei mai buni sportivi rămân și că pleacă doar cei care nu au putut suporta competiția.

Cu toate acestea, Nova-Europe a calculat că de la începutul războiului, cel puțin 16 campioni mondiali, 30 de campioni europeni, 32 de campioni ruși și numeroși medaliați și-au schimbat cetățenia sportivă.