Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Magistrații Judecătoriei Chișinău vor examina…

Magistrații Judecătoriei Chișinău vor examina mâine demersul procurorilor privind prelungirea arestului la domiciliu a ex-președintelui Igor Dodon. Peste 2 milioane de lei, depistate în cadrul perchezițiilor, puse sub sechestru pentru „o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă”

Captură foto ria.ru

Procuratura Anticorupție anunță că marți, 16 august, a fost înregistrat demersul la prelungirea mandatului de arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile, emis în privința fostului președinte socialist Igor Dodon. În acest sens, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, vor examina joi, 18 august, începând cu ora 10, cererea procurorilor anticorupție.

Potrivit Procuraturii, motivele care au stat la baza înaintării demersului de către procurorii anticorupție sunt determinate de „existența în continuare a riscului împiedicării bunei desfășurări a urmăririi penale, riscului distrugerii probelor și influențării martorilor prin determinarea unor persoane de a da declarații mincinoase și riscul eschivării de la răspundere penală”.

Totodată, în cadrul cauzei penale în care este vizat fostul șef de stat, la demersul procurorilor anticorupție cu autorizarea judecătorului de instrucție au fost puse sub sechestru mai multe mijloace bănești, depistate și ridicate în rezultatul perchezițiilor efectuate la 24 mai. Este vorba despre 7 100 de Euro și 20 000 de ruble, depistați la domiciliul fostului șef de stat; 10 005 euro, depistați în cadrul percheziționării unui automobil; peste 689 de mii de lei, 17 005 euro și 1 000 de dolari SUA, depistați la domiciliul mamei fostului șef de stat din satul Sadova, raionul Călărași și peste 37 de mii de euro depistați într-un bun imobil din municipiul Chișinău.

Astfel, potrivit oamenilor legii, au fost aplicate sechestre pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă a mijloacelor financiare în sumă totală de 2 145 000 lei.

„Precizăm că, în susținerea riscurilor invocate, procurorii au prezentat probe noi, administrate recent la 08 și 10 august 2022, precum și administrate anterior la 21 iunie 2022, care în coroborare cu rezultatele măsurilor speciale de investigații, confirmă temeinicia riscurilor invocate. Alte măsuri preventive neprivative de libertate cum ar fi liberarea provizorie sub control judiciar nu au capacitatea de a preveni riscurile invocate supra și a asigura buna desfășurare a urmăririi penale”, susține PA.

PA a mai venit cu precizări privind citarea lui Igor Dodon la Procuratura Anticorupție, menționând că fostul șef de stat nu a fost citat pentru a i se înmâna demersul la prelungirea mandatului de arest la domiciliu, așa cum declarat Dodon într-o postare pe rețelele de socializare.

„Astfel, persoana învinuită a fost citată de către ofițerul de urmărire penală pentru a participa la alte acțiuni de urmărire penală. Prin urmare, în prezența acestuia au fost despachetate plicuri cu documentele și dispozitive de stocare a datelor, ridicate în cadrul perchezițiilor, fiind informat prin întocmirea unui proces verbal, conform procedurii penale, despre dispunerea efectuării constatării tehnico-științifice. Așadar, având în vedere prezența persoanei la sediul Procuraturii Anticorupție, procurorul de caz i-a înmânat și demersul la prelungirea măsurii preventive”, notează PA.

Fostul președinte socialist Igor Dodon, bănuit de corupere pasivă, organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită, a fost adus marți, 16 august, la Procuratura Anticorupție (PA).

Fostul șef de stat a anunțat despre aceasta într-o postare pe rețelele de socializare, unde a menționat că de aceasta dată, prezentarea la PA a avut loc fără „gălăgie și presă controlată, pregătită cu provocări”, făcând referință la cazul în care mama acestuia, Galina Dodon, a fost huiduită la sediul Procuraturii, acolo unde s-a prezentat pentru a i se comunica despre raportul expertizei privind munițiile depistate la domiciliul său în timpul perchezițiilor din luna mai.

„Referitor la solicitarea de prelungire a arestului la domiciliu, niciun argument sustenabil, nicio probă care ar motiva prelungirea arestului”, susține Dodon.

Avocații fostului președinte al R. Moldova, socialistului Igor Dodon, au expediat luni, 15 august, o scrisoare deschisă în adresa procurorei-șefe a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, președintei R. Moldova, Maia Sandu, delegației UE în R. Moldova și Oficiului Consiliului Europei la Chișinău în care acuză că ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și cei ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au admis „permanent și deliberat scurgeri controlate de informații confidențiale” din cauza penală în care Dodon este bănuit de corupere pasivă, organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită.

Pe 21 iulie curent, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis demersul procurorilor și au dispus prelungirea măsurii preventive sunt formă de arest la domiciliu, pentru 30 de zile, în privința fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon.

Fostul președinte este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită.

Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui.

Perchezițiile au avut loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Dodon este președinte. 

În cadrul descinderilor, procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una din locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari.  

Procurorii au găsit și o recipisă pe care era indicat că soția lui Igor Dodon a plătit în august 2021, 25 de mii de euro, bani cash, drept arvună pentru utilaj de bucătărie. Ziarul de Gardă a identificat persoana care a semnat această recipisă. Aceasta ne-a oferit detalii despre tranzacție. Urmele duc spre cumnatul ex-președintelui, reținut de procurori în timp ce înghițea o recipisă, și spre o bază de odihnă „all inclusive” de pe malul Nistrului, achiziționată vara trecută.