Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   MAE, obligat să dezmintă informații…

MAE, obligat să dezmintă informații dintr-o scrisoare de acum aproape 20 de ani: „Își exprimă regretul pentru consecințele pe care le-a suportat ex-ministrul apărării Valeriu Pasat”

usmf.md

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat un comunicat de presă în care anunță că „se disociază de orice acțiuni de influență a politicului asupra justiției” și vine cu precizări în privința dosarului fostului ministru al Apărării Valeriu Pasat. Declarațiile vin în contextul în care MAE a fost obligat de Curtea de Apel Chișinău, printr-o decizie emisă în octombrie 2023, să dezmintă informațiile expuse într-o scrisoare din 3 martie 2006, adresată șefilor misiunilor diplomatice a R. Moldova.

Având în vedere achitarea deplină de către instanțele judiciare ale R. Moldova a fostului ministru al apărării Valeriu Pasat în procesul legat de comercializarea avioanelor militare din dotarea Armatei Naționale, MAE vine cu următoarele precizări:

„Începând cu anul 2021, MAE a fost atras într-o dispută judiciară ca urmare a unei acțiuni realizate în anul 2006 de către Andrei Stratan, fost ministru de Externe în perioada guvernării comuniste.

MAE nu poartă vreo responsabilitate instituțională pentru acțiunile întreprinse de fostul ministru în urmă cu aproape două decenii și își exprimă regretul pentru consecințele pe care le-a suportat ex-ministrul Apărării. Totodată, MAE se disociază de orice acțiuni de influență a politicului asupra justiției din trecut și susține independența și integritatea justiției”.

La 5 octombrie 2023, Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea Judecătoriei Chişinău, sediul Centru, din 5 decembrie 2022, în cauza civilă la cererea depusă de Valeriu Pasat împotriva lui Andrei Stratan și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova cu privire la obligarea dezmințirii informației expuse prin scrisoarea din 3 martie 2006 și recuperarea cheltuielilor de judecată.

Astfel, MAE a fost obligat să dezmintă inclusiv următoarele informații:

„(…) Încălcând aceleași prevederi ale legislației, ca şi în cazul comercializării avioanelor de luptă, Valeriu Pasat a dat indicație subalternului său, domnul Ion Panici, şeful direcţiei tehnico-materiale, să încheie contractul nr.25/373 cu Compania „Joy Slovakia” în persoana directorului acesteia I. Bergher. Ca urmare a realizării acestui contract, Ministerul Apărării a vândut Companiei „Joy Slovakia” tehnică militară la preţuri sub nivelul celor stabilite de comisia guvernamentală. În legătură cu acest fapt, pe 21 decembrie 2001, a fost efectuată verificarea activității financiar-economice a Ministerului Apărării. Verificarea a evidenţiat încălcări ale legislației cu realizarea sistemelor de lupta „Uragan” firmei slovace „Joy Slovakia”. În urma realizării acestei tranzacţii, statului i s-a cauzat un prejudiciu în sumă de 685 625 de dolari, aducându-se prin aceasta intereselor statului o daună materială considerabilă (…)”.

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) examinează recursul împotriva instanței de apel. Următoarea ședință este planificată pentru luna martie a anului 2025.

Procuratura Generală (PG) i-a prezentat, în februarie 2021, scuze publice în numele statului ex-ministrului Apărării și ex-directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Valeriu Pasat, pentru tragerea sa ilegală la răspundere penală.

„La solicitarea fostului diplomat și fost ministru, actualmente membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, Valeriu Pasat, având în vedere caracterul irevocabil al deciziilor judecătorești prin care s-a dispus achitarea sa, Procuratura Generală face publice scuzele oficiale, în numele statului, pentru faptul tragerii ilegale la răspundere penală”, se arată într-o notă informativă a PG.

În luna ianuarie a anului 2006, Valeriu Pasat a fost condamnat de Tribunalul Sectorului Centru din Chișinău la 10 ani de închisoare, fiind acuzat că și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu.

Prin hotărârea Curții de Apel din Chișinău din anul 2006, au fost retrase ca neconfirmate acuzațiile legate de vânzarea avioanelor MIG-29 și i-a fost redus lui Valeriu Pasat termenul de detenție de la 10 la 5 ani.

În luna martie a anului 2005, Valeriu Pasat a fost reținut de Procuratura Generală, fiind bănuit de organizarea unei serii de delapidări în proporții deosebit de mari a patrimoniului public și militar. Pasat a fost acuzat că ar fi prejudiciat în anul 1997 bugetul de stat de 53 milioane de dolari SUA, prin comercializarea ilicită a 21 de avioane de tip MIG-29.

În luna ianuarie a anului 2000, Pasat a fost numit în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), iar un an mai târziu, Valeriu Pasat a fost eliberat din această funcție de către Parlamentul R. Moldova.

Valeriu Pasat a fost ministru al Apărării al R. Moldova în guvernele conduse de Ion Ciubuc și Ion Sturza.