MAE, după ce Rusia a calificat prezidențialele din R. Moldova drept „incorecte”: „Aceste încercări de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului nu sunt decât continuarea interferenței maligne”
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) declară că mesajele lansate în ultimele zile în spațiul public de către reprezentanții autorităților ruse privind alegerile desfășurate în R. Moldova nu corespund realității.
Astfel, autoritățile de la Chișinău condamnă aceste acțiuni din partea reprezentanților Rusiei și le consideră inacceptabile.
„Alegerile din R. Moldova au întrunit toate standardele naționale și internaționale, fapt confirmat de rapoartele preliminare ale misiunilor internaționale de observare a alegerilor. Aceleași rapoarte au salutat rezistența R. Moldova în fața asaltului fără precedent asupra democrației sale cu implicarea forțelor ostile din afara țării.
În acest context, dezmințim criticile nefondate lansate de reprezentanții autorităților ruse cu scopul de a manipula opinia publică. Aceste încercări stângace de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului nu sunt decât continuarea interferenței maligne în afacerile noastre interne. Condamnăm aceste acțiuni reprobabile și le considerăm inacceptabile, în mod special, din partea unui stat recunoscut drept anti-exemplu în domeniul democrației. Comentatorii din rândul autorităților ruse nu sunt credibili atunci când critică procese democratice despre care ei au doar cunoștințe teoretice. Totuși, le dorim cetățenilor ruși să se bucure și ei de toate drepturile și libertățile fundamentale de care se bucură cetățenii R. Moldova”, se spune într-un comunicat al MAE.
Marți, 5 noiembrie, autoritățile ruse au calificat alegerile prezidențiale din R. Moldova drept „incorecte” și au declarat că nu o consideră pe Maia Sandu drept „președinta legitimă” a R. Moldova.
„Aceste alegeri nu au fost nici democratice, nici corecte. În ceea ce o privește pe doamna Sandu – știți că ea nu este, în înțelegerea noastră, președintele țării sale – pentru că, în țară, majoritatea populației nu a votat pentru ea și vorbim despre o societate foarte, foarte divizată. Aceste contradicții vor continua cu siguranță”, a spus Peskov.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a lansat un atac la adresa desfășurării alegerilor prezidențiale din R. Moldova în cadrul unui briefing de presă. El a invocat că sute de mii de moldoveni care trăiesc în Rusia nu au fost lăsați să voteze, deși, anterior, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău (MAE) a declarat că rândurile de la cele două secții de votare din Federația Rusă au fost create „artificial”, „în scopul periclitării procesului electoral”.
Pe 3 noiembrie 2024, în R. Moldova a avut loc turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale. Potrivit rezultatelor preliminare finale publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), Maia Sandu a acumulat 55.33% de sufragii, iar Alexandr Stoianoglo ‒ 44.67%.
Diferența dintre cei doi candidați este de peste 179 300 de voturi. Astfel, Maia Sandu devine președintă pentru a doua oară.
Realegerea Maiei Sandu în funcția de președintă a Republicii Moldova a generat un val de felicitări din partea liderilor europeni. Premierul României, Marcel Ciolacu, și prim-ministrul polonez Donald Tusk sunt primii lideri străini care i-au adresat felicitări Maiei Sandu. Cu mesaje de felicitare au venit și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care au menționat că Uniunea Europeană va continua să fie alături de R. Moldova.