Macron, împotriva unei „păci care este o capitulare”: „Întrebarea e dacă Putin este dispus în mod real să accepte o încetare a focului”
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2025/02/marcon-zelenski-trump.avif)
Într-un interviu acordat pentru Financial Times la scurt timp după ce Trump a convenit cu Vladimir Putin să poarte discuții de pace iminente, șeful statului francez Emmanuel Macron a insistat că numai președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, poate negocia în numele țării sale, avertizând că permiterea unei „păci care este o capitulare” ar fi „o veste proastă pentru toată lumea”, inclusiv pentru SUA.
Potrivit lui Macron, rolul SUA este de a „relua dialogul” și de a lua inițiativa, deoarece Trump a adus un „element de perturbare strategică”, însă va depinde „doar” de Zelenski să discute „problemele teritoriale și de suveranitate”. Și „este de datoria comunității internaționale, cu un rol specific pentru europeni, să discute despre garanțiile de securitate și, mai larg, despre cadrul de securitate pentru întreaga regiune”.
„Singura întrebare la acest stadiu este dacă președintele Putin este dispus în mod real, durabil și credibil să accepte o încetare a focului pe această bază. După aceea, depinde de ucraineni să negocieze cu Rusia”, a declarat președintele francez, adăugând că „trebuie să rămânem cu toții colectiv vigilenți”.
Cu toate acestea, el a susținut poziția administrației Trump potrivit căreia este responsabilitatea Europei să asigure securitatea Ucrainei, afirmând că aceasta rezultă dintr-o schimbare a priorităților politicii externe americane, care se îndepărtează de Europa și se îndreaptă spre Asia.
În acest context, Emmanuel Macron a subliniat asupra necesității ca Europa să se „întărească” în domeniul apărării și al economiei.
În timp ce mulți lideri europeni au reacționat cu furie la discuțiile lui Trump cu Putin privind încetarea războiului din Ucraina, Macron a părut mai optimist, mai scrie Financial Times. Întrucât a vorbit la telefon cu Trump la începutul săptămânii, Macron a declarat că nu este „surprins” de gestul președintelui american. El a spus că Trump a creat o „fereastră de oportunitate” pentru o soluție negociată, în care „toată lumea trebuie să își joace rolul”.
Macron a condus discuțiile dintre aliații europeni cu privire la modul de garantare a oricărui acord de pace, inclusiv posibilitatea de a desfășura trupe în Ucraina pentru a descuraja o nouă agresiune rusă.
Zelenski a declarat că doar o forță de 150 000-200 000 de soldați, cu implicarea SUA, ar descuraja Rusia să atace din nou. O desfășurare la o asemenea scară ar fi aproape imposibilă pentru armatele epuizate ale Europei.
Macron a declarat că, deși este prea devreme pentru a vorbi despre cifre, o desfășurare atât de mare este „improbabilă”. „Trebuie să facem lucruri care sunt adecvate, realiste, bine gândite, măsurate și negociate”, a punctat președintele francez.
În seara zilei de 12 februarie, președintele american Donald Trump a anunțat că a avut o conversație telefonică cu liderul rus Vladimir Putin în dimineața zilei de 12 februarie. Potrivit unei postări a acestuia, amândoi doresc să oprească decesele provocate de război, așa că au fost de acord să înceapă negocierile.
Ulterior, Volodimir Zelenski a informat că a avut o conversație cu președintele american, pe care a numit-o „semnificativă”, și a spus că Trump a împărtășit detalii despre conversația sa cu Putin. Ulterior, pe 13 februarie, președintele Ucrainei a declarat că „Ucraina nu va accepta niciun acord bilateral cu privire la soarta sa de la Moscova și Washington fără implicarea Kievului” și a cerut ca „Europa să aibă un loc la masă în negocierile pentru încheierea războiului”.