Macron face apel la suspendarea investițiilor planificate ale Europei în SUA, calificând tarifele anunțate de Trump ca fiind „brutale și nefondate”

Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut companiilor europene să suspende investițiile planificate în Statele Unite, după ce președintele american, Donald Trump, a anunțat tarife globale radicale asupra importurilor americane.
„Investițiile care urmează să vină sau investițiile anunțate în ultimele săptămâni ar trebui suspendate până când lucrurile vor fi clarificate cu Statele Unite”, a declarat Macron în timpul unei întâlniri cu reprezentanți ai industriei franceze, citat de Reuters.
Președintele francez a declarat că încă nu a fost exclus niciun răspuns la tarifele lui Trump și a sugerat utilizarea mecanismului anti-coerciție, un instrument al UE pentru protejarea comerțului blocului, și răspunsuri care vizează serviciile digitale și mecanismele de finanțare ale economiei americane.
Macron a adăugat că răspunsul la tarifele reciproce ar fi „mai puternic” decât represaliile sale anterioare la tarifele americane pentru oțel și aluminiu. Liderul de la Elysee numit tarifele „brutale și nefondate” și un șoc pentru comerțul internațional, și că Europa trebuie să răspundă „industrie cu industrie”.
Liderul SUA a semnat, în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă, un ordin executiv care impune „tarife reciproce” la nivel mondial.
Prezentând publicului prezent un grafic, el a arătat că, între altele, Statele Unite vor percepe Uniunii Europene un tarif de 20%.
Uniunea Europeană s-a declarat pregătită să răspundă la noile tarife anunțate de președintele Trump, totodată subliniind disponibilitatea de a rezolva diferendele comerciale prin negocieri. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că această măsură va avea consecințe grave la nivel global, referindu-se la creșterea incertitudinii economice și a protecționismului. De asemenea, ea a subliniat că efectele negative ale acestor tarife vor fi resimțite de milioane de oameni din întreaga lume, în special de țările cele mai vulnerabile. În cazul în care negocierile cu SUA vor eșua, șefa Executivului european a declarat că UE este pregătită să adopte contramăsuri ca răspuns la tarifele pe oțel, dar și măsuri suplimentare pentru a-și proteja interesele și afacerile.
Mai multe reacții europene au considerat „Ziua Eliberării” proclamată de Donald Trump drept “Ziua Inflației” sau „Ziua Indignării”.
Față de decizia lui Donald Trump au reacționat și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, și cel al Poloniei, Donald Tusk. De la București, premierul Ciolacu a anunțat că vor fi luate măsuri pentru a proteja companiile românești din toate industriile afectate de efectele războiului comercial dintre SUA și UE, iar președintele interimar, Ilie Bolojan, a avut o întâlnire cu reprezentanții Camerei de Comerț Americane în România, alături de Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA la București, cu care a discutat despre dezvoltarea relațiilor dintre România și Statele Unite.