Macron, despre ingerința Rusiei în scrutinul prezidențial din România: „Cine și-ar fi imaginat acest lucru în urmă cu doar zece ani?”
Președintele francez, Emmanuel Macron, s-a referit luni din nou la alegerile prezidențiale anulate din România denunțând „ingerințe și manipulări electorale atribuite în mod clar Rusiei”. „Cine și-ar fi imaginat acest lucru în urmă cu doar zece ani?”, s-a întrebat președintele Franței, potrivit Le monde.
Șeful statului francez s-a adresat, la Palatul Elysee, Conferinței Ambasadorilor, reuniunea tradițională anuală a corpului diplomatic.
În discursul său, citat de Le Monde, Emmanuel Macron s-a referit mai larg la „dezordinea lumii” și la „slăbirea regulilor internaționale”, precum și la activitatea „puterilor destabilizatoare”.
💬Elon Musk soutient "une nouvelle internationale réactionnaire"
— BFMTV (@BFMTV) January 6, 2025
Emmanuel Macron dénonce les "ingérences inacceptables" de "puissances de déstabilisation" devant les ambassadeurs pic.twitter.com/KDwZFyij6c
El l-a acuzat pe patronul rețelei X, miliardarul Elon Musk, că susține „o nouă internațională reacționară” și că intervine în alegeri, în special în Germania, fără a-l menționa pe nume, liderul francez solidarizându-se astfel cu partenerii și aliații săi de la Berlin.
Elon Musk, cel mai bogat om al planetei și un aliat al lui Donald Trump, încearcă să interfereze cu viitoarele alegeri naționale din Germania din 23 februarie, a declarat săptămâna trecută un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, la o zi după ce CEO-ul Tesla și-a afișat sprijinul pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) într-un articol de opinie din ziarul german Welt am Sonntag.
Mai departe în discursul său, Emmanuel Macron s-a referit la alegerile din România, amintind că în urmă cu câteva săptămâni, „România a trebuit să anuleze un scrutin prezidențial din cauza unor ingerințe și manipulări electorale atribuite în mod clar Rusiei”.
„Cine și-ar fi imaginat acest lucru în urmă cu doar zece ani?”, s-a întrebat președintele Franței.
Într-un context internațional marcat de „revenirea impulsurilor imperiale”, „avem nevoie atât de forță morală, cât și de forță în sine”, a declarat președintele francez, care a cerut „respingerea oricărei slăbiciuni a Europei”.
Prima dată când s-a exprimat pe această temă, în luna decembrie, la Varșovia, Emmanuel Macron a pledat pentru măsuri în Europa împotriva atacurilor informaționale ale Rusiei care „au determinat Curtea Constituțională din România să suspende procesul electoral”.
Influența externă în alegerile prezidențiale din România a fost evocată și de președintele federal german Frank-Walter Steinmeier în discursul susținut pe 27 decembrie anul trecut cu ocazia dizolvării Parlamentului de la Berlin, un decret prin care a deschis calea alegerilor legislative anticipate din 23 februarie 2025.
Curtea Constituțională a României a anulat pe 6 decembrie, printr-o decizie în unanimitate a celor nouă judecători constituționali, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României. Decizia de anulare a alegerilor prezidențiale, una nemaiîntâlnită în țara noastră, a venit ca urmare a desclasificării informațiilor furnizate de serviciile de informații, care au relevat dovezi privind interferența Rusiei în procesul electoral.
După alegerile din România, liderii celor 27 de state membre ale UE au „condamnat ferm” campania hibridă, atacurile și ingerințele Rusiei la adresa democrației europene și a statelor UE. Reunit pe 19 decembrie la Bruxelles, Consiliul European a adoptat, la solicitarea României, o poziție pe tema combaterii interferențelor și activităților hibride ale Rusiei.