Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Macron cere Israelului încetarea focului:…

Macron cere Israelului încetarea focului: „Este imposibil să explici că vrei să lupți împotriva terorismului, ucigând oameni nevinovați”. Răspunsul Israelului

Israelul trebuie să înceteze să „ucidă femeile și copiii din Fâșia Gaza”. Declarațiile au fost făcute de către președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu pentru BBC.

Președintele Franței a accentuat că „Franța condamnă clar acțiunile teroriste ale Hamas”, dar a spus că nu există nicio justificare pentru bombardamentele din Gaza și, deși recunoaște dreptul Israelului de a se apăra, îi îndeamnă să oprească atacurile.

„De facto – astăzi, civilii sunt bombardați. De facto – acești copii, aceste femei, acești bătrâni sunt bombardați și uciși. Deci nu există niciun motiv pentru asta și nicio legitimitate. Așa că îndemnăm Israelul să se oprească”, a declarat șeful statului francez.

Acesta a mai adăugat că „este imposibil să explici că vrei să lupți împotriva terorismului, ucigând oameni nevinovați”.

Întrebat dacă dorește ca și alți lideri, inclusiv din SUA și Marea Britanie, să se alăture apelurilor sale pentru încetarea focului, Macron a răspuns: „Sper că o vor face”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a răspuns rapid la comentariile președintelui francez, spunând că națiunile ar trebui să condamne Hamas, nu Israelul.

„Crimele pe care Hamas le comite astăzi în Gaza vor fi comise mâine la Paris, New York și oriunde în lume”, se arată într-o declarație a biroului lui Netanyahu.

Totodată, potrivit The Times of Israel, acesta susține că „în timp ce Israelul face totul pentru a se abține să nu le facă rău civililor și le cere să părăsească zonele de luptă, Hamas-ISIS face totul pentru a-i împiedica să plece în zone sigure și îi folosește ca scuturi umane”

La sfârșit de octombrie, secretarul general al Națiunilor Unite (ONU), António Guterres, a declarat că condamnă fără echivoc atacurile mortale ale Hamas în Israel, dar că este important să recunoaștem că ele „nu s-au întâmplat în vid”. Ambasadorul israelian, Gilad Erdan, l-a acuzat atunci că „justifică terorismul” și i-a cerut demisia imediată.

Israelul a declanșat asaltul asupra Fâșiei Gaza ca răspuns la un raid transfrontalier al Hamas în sudul Israelului, la 7 octombrie, în care bărbați înarmați au ucis 1 400 de persoane, majoritatea civili, și au luat aproximativ 240 de ostatici, potrivit calculelor israeliene.

A fost cea mai gravă zi de vărsare de sânge din istoria de 75 de ani a Israelului și a atras condamnarea internațională a Hamas.13:16