Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Ședința Parlamentului. Deputații au…

LIVE Ședința Parlamentului. Deputații au votat un șir de proiecte, printre care proiectul privind modificarea legii cu privire la teatre, circuri și organizații concertistice

Sursa: multimedia.parlament.md

Joi, 13 iunie, Parlamentul se întrunește într-o nouă ședință, în cadrul căreia vor fi examinate 25 de subiecte. Printre acestea se numără și proiectul de lege pentru modificarea Legii cetățeniei R. Moldova, care prevede extinderea termenului de examinare a cererilor.

UPDATE 15:55 După ce au blocat tribuna Parlamentului, deputații blocului „Vitorie” au primit interdicție de a participa cinci ședințe consecutive ale Legislativului. Deputații sancționați sunt Vasile Bolea, Denis Ulanov, Marina Tauber, Vadim Fotescu, Reghina Apostolova, Alexandr Nesterovski și Irina Lozovan. Propunerea a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu și votată de PAS.

UPDATE 15:12 După pauză, Parlamentul a adoptat proiectul privind modificarea legii cu privire la teatre, circuri și organizații concertistice, au aprobat Registrului arheologic național și modificarea unor acte normative și au votat inițiativa legislativă cu referire la modificarea privind medicamentele de uz veterinar. Ulterior, legislativul a luat din nou o pauză.

UPDATE 13:22 Parlamentarii au ieșit la o pauză de o oră.

UPDATE 13:20 Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative care ține de consolidarea cadrului de activitate al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a fost votat.

Proiectul presupune că membrilor organelor de conducere și personalului Băncii Naționale le este interzisă deținerea cotelor de participare în capitalul social al entităților supravegheate.

UPDATE 12:44 Deputații au votat în a doua lectură proiectul de lege pentru privind eficientizarea parcurilor industriale. Pentru aprobarea inițiativei legislative au votat 57 de parlamentari.

UPDATE 12:36 Cu 55 de voturi pentru, proiectul de lege privind revizuirea hărții judiciare a fost votat în lectură finală.

UPDATE 12:34 Proiectul de lege pentru modificarea Legii ocrotirii sănătății a fost votat în prima lectură cu 59 de voturi pro de către deputați. 27 de parlamentari s-au abținut de la vot. Nimeni nu a votat contra.

Proiectul prevede că lucrătorii medico-sanitari vor putea beneficia de compensarea serviciilor de transport și vor putea să se deplaseze în alte localități în scopul acordări asistenței medicale in instituțiile medico-sanitare publice, ce duc lipsă de personal medical calificat.

UPDATE 10:30 La inițiativa deputatei Diana Caraman, deputații au ținut un minut de reculegere în memoria celor două victime ale ploilor abundente din aceste zile: fetița de 12 ani și bărbatul de 36 de ani.

UPDATE 10:19 În memoria victimelor primului val de deportări staliniste care a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, Igor Grosu a început ședința cu un mesaj la acest subiect. Totodată, deputații au ținut un minut de reculegere.

Tot astăzi deputații urmează să aprobe Raportului privind executarea bugetului de stat pe anul 2023.

De asemenea, printre subiectele ce urmează a fi examinate se numără inițiativa legislativă privind eficientizarea parcurilor industriale, proiectul de lege cu referire la prevenirea risipei alimentare, dar și proiectul de lege cu privire la consolidarea cadrului de activitate al Băncii Naționale a Moldovei.

Pe ordinea de zi se mai regăsește proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului nr. 2 la Acordul-cadru de împrumut dintre R. Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău.