Principală  —  Ştiri   —   LIVE VIDEO/ Tensiuni și replici…

LIVE VIDEO Tensiuni și replici dure la Varnița: „Avem mașini care deja de trei ori au dus diferiți pasageri”

Zeci de mascați au venit în localitatea Varnița, unde odată cu începerea procesului de vot zeci de persoane din regiunea transnistreană au format cozi la secțiile de votare. Forțele de ordine împing protestatarii pentru a permite accesul alegătorilor din stânga Nistrului, despre care cei prezenți vorbesc că ar fi plătiți și aduși în mod organizat. „Ei folosesc și arme speciale. Au folosit și electroșoc”. De cealaltă parte, oamenii scandează „Rușine!” și „Noi nu cedăm!”.

Odată cu începerea procesului de vot, la cele patru secțiile de votare deschise în satul Varnița, raionul Anenii-Noi, s-au format deja cozi. Până la această oră alegătorii din stânga Nistrului continuă să traverseze punctul de control Tighina – Varnița fie cu transportul, fie pe jos. Protestarii de la fața locului, printre care și veterani, care au venit să monitorizeze situația din localitate, vorbesc despre coruperea alegătorilor din regiunea transnistreană și aducerea cetățenilor în mod organizat la urnele de vot.

Din imaginile video de la fața locului, aflăm că zeci de mașini, dar și de microbuze de rută continuă să traverseze punctul de control Tighina – Varnița. Din cauza fluxului mare, persoanele care s-au angajat să înregistreze fiecare automobil care traversează frontiera, nu au reușit să le treacă pe toate pe lista de evidență . În schimb, aceștia precizează că au fost constatate autovehicule care au traversat punctul de control de mai multe ori, doar că cu diferiți pasageri la bord.

La punctul de control s-au adunat mai multe persoane, printre care și veterani de război, care au venit să monitorizeze fluxul de transport care intră în localitatea Varnița și situația la secțile de votare deschise pentru locuitorii din stânga Nistrului. Au existat mai multe incidente, printre care protestatarii au oprit o mașină sub pretextul că aceasta a traversat de mai multe ori frontiera și aduc organizat alegători din regiunea transnistreană.

„Sunt aici ca să nu se cumpere voturi, monitorizăm, însemnăm, îi căutăm pe cei care vin cu plată. Au fost multe nereguli. Avem mașini care deja de trei ori au dus pasageri. Înseamnă că ei au adus oameni, centralizat, pentru a vota și au fost plătiți. Au fost și autobuze de linie”, a precizat unul dintre veterani.

Totodată, în localitate au fost prezenți și mai mulți deputați din Parlamentul R. Moldova. Deputatul socialist Corneliu Furculiță a precizat că a venit „să monitorizeze procesul democratic de exprimarea votului” de către cetățenii R. Moldova, iar deputatul PAS, Lilian Carp a sesizat Poliția și Agenția Națională Transport Auto în legătură cu transportarea organizată a alegătorilor din regiunea transnistreană.

Oamenii spun că, deși au fost sesizați în legătură cu mai multe încălcări, oamenii legii nu intervin și nu întreprind suficiente acțiuni în acest sens.

Pentru alegătorii din stânga Nistrului sunt deschise 42 de secții de votare.