Ursula von der Leyen anunță o nouă asistență pentru R. Moldova: „Vom investi 1,8 miliarde de euro în economia voastră, în următorii trei ani”
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care efectuează o vizită de lucru la Chișinău, a anunțat joi, 10 octombrie, în cadrul unui briefing de presă, o asistență financiară pentru R. Moldova în valoare de 1,8 miliarde de euro, pentru următorii trei ani.
Viceprim-ministra pentru integrare europeană a R. Moldova, Cristina Gherasimov, a precizat pentru Ziarul de Gardă că acesta este cel mai mare suport financiar de la independență încoace. Din 1,8 miliarde de euro, 705 milioane de euro vor fi oferiți gratuit, iar restul sumei sub formă de granturi.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șefa statului, Maia Sandu, au avut o întrevedere, iar ulterior cele două au susținut declarații de presă.
UE a fost și este alături de noi, ajutându-ne să devenim mai puternici și mai rezistenți, a accentuat președinta Maia Sandu.
„Mă bucur să vă salut din nou la Chișinău. În primul rând, aș dori să vă fericit pentru preluarea noului mandat în calitate de președintă a Comisiei Europene. În al doilea rând, vreau să vă mulțumesc din nou pentru tot sprijinul pe care l-ați acordat țării noastre în tot acești ani (…). Apropierea de UE înseamnă beneficii concrete pentru cetățenii R. Moldova (…). Pentru noi, UE nu este doar un partener economic important. Noi lucrăm pentru a face parte din această familie (…). Vreau să vă mulțumesc pentru sprijinul oferit în realizarea pașilor esențiali în drumul către UE (…). Ați fost alături de noi în cele mai complicate perioade. Datorită sprijinul oferit de UE, sute de mii de familii din Moldova au beneficiat de compensații pentru energia termică. Pe fundalul incertitudinilor regionale cauzate de războiul devastator purtat de Rusia în Ucraina, care afectează și securitatea noastră, UE a fost și este alături de noi, ajutându-ne să devenim mai puternici și mai rezistenți (…). UE reprezintă o familie a păcii și unității”, a subliniat șefa statului.
La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menționat că în perioada următoare UE va investi în mai multe proiecte pentru R. Moldova.
„Este o mare plăcere să mă aflu aici alături de dvs. R. Moldova a demonstrat de mai multe ori cât de vibrantă este Europa (…). Foarte curând cetățenii se vor întâlni la secțiile de votare pentru a decide viitorul R. Moldova și a Constituției dvs. Încurajez cetățenii moldoveni să fac uz de acest vot și să-și exprime libera alegere. Voi, moldovenii, sunteți cei care decid. Este alegerea suverană a voastră. Nimeni nu poate interveni în această alegere. Eu cred că locul R. Moldova este în UE (…). Ați înregistrat un progres remarcabil, ați reușit să inițiați reforme importante în domeniul justiției, ați intensificat lupta împotriva corupției și ați muncit asiduu, pentru a elimina oligarhii din economia și societatea dvs. (…). Vreau să subliniez faptul că economia dvs. și piața noastră unică trebuie să vină mai aproape, chiar înainte de aderare (…). Noi credem că putem să vă ajutăm să dublați dimensiunile economiei dvs. timp de 10 ani, ceea ce va însemna mai multe locuri de muncă și o calitate mai bună a vieții moldovenilor. Vom investi 1,8 miliarde de euro în economia voastră, în următorii trei ani și vom concentra aceste investiții pe domenii care vor genera creștere economică. Deja avem mult mai multe proiecte. Vom renova școli, vom construi două spitale noi în Bălți și Cahul (…). Sprijinim eforturile de reforme pentru a moderniza economia”, a spus oficiala europeană.
Vizita președintei Comisiei Europene subliniază „relația tot mai apropiată între Chișinău și Bruxelles”, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la Chișinău. R. Moldova a obținut statutul de stat candidat la UE în iunie 2022 și a început oficial negocierile de aderare în iunie curent.
Anterior, presa a scris că Uniunea Europeană ar putea oferi R. Moldova asistență financiară în sumă de 1,8 miliarde de euro pentru următorii trei ani. Conform Europei Libere, asistența ar urma să fie anunțată oficial de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe data de 10 octombrie, când va întreprinde o vizită la Chișinău.
Potrivit Europei Liberă, care citează „două surse familiare cu pregătirile de la Bruxelles”, dintre cele 1,8 miliarde de euro pentru R. Moldova, circa 1,5 miliarde vor fi sub formă de credite, iar restul – de granturi.
Noile fonduri ar putea să fie virate printr-un mecanism nou pentru R. Moldova, numit Mecanismul de Reformă și Creștere, care este deja folosit de UE pentru a stimula transformările din țările din Vestul Balcanilor, pentru care a fost lansat în luna mai 2024.
În cazul țărilor balcanice, suma oferită pe trei ani este de aproximativ 6 miliarde de euro.
În cazul candidatelor balcanice, Mecanismul are ca principal obiectiv „sprijinirea alinierii la valorile, dispozițiile legislative, normele, standardele, politicile și practicile UE, în vederea aderării în viitor la UE, precum și integrarea progresivă în piața unică a UE și convergența socioeconomică cu UE”.
Noua asistență UE pentru R. Moldova ar veni într-o perioadă cu mai multe gesturi de solidaritate cu conducerea de la Chișinău, pe fondul semnalelor tot mai clare că Rusia caută să influențeze rezultatul alegerilor de la 20 octombrie, la care președinta în exercițiu Maia Sandu va căuta să obțină un nou mandat, promițând inclusiv continuarea integrării europene.