Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Zelensky: 300 de…

LIVE TEXT Zelensky: 300 de milioane de grivne vor fi alocate pentru restaurarea Okhmatdyt. Război în Ucraina, ziua 867

Sursa: Ukrinform

UPDATE 21:40 Alte 300 de milioane de grivne vor fi alocate pentru lucrările de reconstrucție la spitalul de copii Okhmatdyt, potrivit lui Volodimir Zelenski, relatează presa ucraineană.

„Sunt în legătură cu Cabinetul de Miniștri. Există o primă decizie – 100 de milioane de grivne pentru a sprijini Okhmatdyt. Vor mai fi încă 300 de milioane. Vor fi alte decizii pentru Kiev, pentru orașele din regiunile Dnipro și Donețk – cu siguranță vom sprijini pe toată lumea. Vom ajuta toți copiii, toate familiile – toți cei care au suferit”, a spus Zelenski într-un mesaj video, postat pe rețelele de socializare.

El a mulțumit tuturor ucrainenilor care au susținut cauza Okhmatdyt, și celor care s-au alăturat strângerii de fonduri UNITED24.

„Mulțumesc liderilor, țărilor – tuturor celor care ieri și astăzi au condamnat teroarea rusă. Apreciem sprijinul vostru, prieteni! Suntem la telefon – lucrăm cu partenerii noștri acum, astfel încât nimeni să nu tacă. Vrem ca toată lumea să condamne. Și vrem ca toată lumea să acționeze. Vrem să luăm deciziile corecte care vor restabili securitatea. Inclusiv deciziile aici, la Washington, aici, la summitul NATO”, a menționat președintele.

După cum sa raportat, la 9 iulie, Cabinetul de Miniștri a alocat 100 de milioane de grivne din fondul de rezervă al bugetului de stat pentru lucrările prioritare de restaurare la Okhmatdyt.

Luni, 8 iulie, Rusia a lansat un atac masiv asupra Kievului, Dnipro, Kryvyi Rih și a altor orașe ucrainene.

În capitală, o rachetă a lovit clădirea spitalului de copii Okhmatdyt. Două etaje ale clădirii spitalului, cu o suprafață de aproximativ 400 de metri pătrați, au fost distruse. Alte câteva clădiri au fost avariate.

UPDATE 20:25 Ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, a decis să-l convoace pe ambasadorul rus după atacul rusesc asupra spitalului de copii din Okhmatdyt.

Acesta a scris despre acest lucru pe rețeaua socială X, relatează Ukrinform.

„Am decis să-l convoc pe ambasadorul rus la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe. Ucigașii care atacă copiii în spital sunt gunoiul umanității. Lasă-l să o transmită Moscovei”, a scris Jan Lipavsk, relatează Ukrinform.

După cum a raportat Ukrinform, luni, 8 iulie, Rusia a lansat lovituri masive asupra Kievului, Dnipro, Kryvyi Rih și a altor orașe din Ucraina. Există deja 42 de morți, inclusiv patru copii, și 190 de răniți, potrivit presei ucrainene.

UPDATE 19:10 La Kiev, numărul morților a crescut la 33 ca urmare a unui atac cu rachete rusești pe 8 iulie, transmite Hromadske.

Acest lucru a fost anunțat de șeful administrației militare a orașului Kiev, Serhiy Popko.

Reamintim că în dimineața zilei de 9 iulie, primarul Vitaliy Klitschko a raportat că trupurile a patru femei au fost recuperate de sub dărâmăturile caselor din districtul Shevchenkivskyi.

Bombardamente masive pe 8 iulie

În dimineața zilei de 8 iulie, trupele ruse au lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Peste 50 de obiecte civile au fost avariate, inclusiv clădiri rezidențiale și infrastructură.

Rușii, în special, au vizat spitalul de copii Okhmatdyt – lovitura rusă a căzut pe clădirea toxicologică, unde copiii au primit dializă. În momentul în care racheta rusească a lovit spitalul, acolo erau 627 de copii.

Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au raportat că în timpul atacului combinat al rușilor asupra Ucrainei din 8 iulie, Forțele de Apărare au doborât 30 din cele 38 de rachete ale ocupanților. În special, Serviciul de Securitate al Ucrainei a stabilit că rușii au atacat Okhmatdyt cu o rachetă X-101, potrivit presei ucrainene.

UPDATE 16:05 Elveția a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, aliniind țara și mai mult cu cea de-a 14-a rundă de sancțiuni a UE adoptată ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, scrie Kyiv Independent.

Cel mai recent pachet de sancțiuni UE urmărește să restrângă și mai mult profiturile din industria energetică a Rusiei, adăugând 116 persoane și entități pe lista de sancțiuni.

Noile sancțiuni elvețiene vizează 69 de persoane și 86 de entități. Printre indivizi se numără în principal oameni de afaceri, propagandişti, personal militar, membri ai sistemului judiciar, responsabili pentru deportarea forţată a copiilor ucraineni şi membri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB), a declarat Departamentul Federal de Afaceri Economice Elveţiene.

Departamentul Federal Elvețian de Afaceri Economice a interzis, de asemenea, publicitatea la patru instituții de presă ruse, și anume Rossiyskaya Gazeta, Vocea Europei, RIA Novosti și Izvestiya, din cauza „campaniilor continue de propagandă și dezinformare a Rusiei”.

UPDATE 14:41 SUA nu vor permite Ucrainei să lovească cu arme americane mai adânc în interiorul teritoriului rus, în urma atacului armatei ruse din 8 iulie soldat cu zeci de morți și răniți, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, în timpul unei conferinţe de presă, potrivit Kyiv Independent.

„Nu a existat nicio schimbare în politica noastră. Aţi văzut că preşedintele Joe Biden, în urmă cu câteva săptămâni, a dat permisiunea Ucrainei că poate folosi arme furnizate de SUA pentru a lovi ţinte la graniță”, a declarat Kirby reporterilor la 8 iulie. Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a declarat pentru PBS News în iunie că Ucrainei i s-a permis să lovească „oriunde forţele ruseşti trec graniţa din partea rusă în partea ucraineană pentru a încerca să cucerească teritoriu ucrainean suplimentar”. 

UPDATE 13:37 Ministra ucraineană a Economiei, Iulia Sviridenko, a semnat un acord financiar între Ucraina și UE, care reglementează primirea de asistență prin granturi în cadrul Fondului de susținere a Ucrainei în valoare de 5,27 miliarde de euro în următorii patru ani, scrie Hromadske.

Potrivit lui Sviridenko, acesta este ultimul acord necesar pentru lansarea completă a programului de susținere a Ucrainei.

„Semnarea Acordului de atragere a granturilor în valoare de 5,27 euro în următorii patru ani va contribui la stabilizarea situației macroeconomice și financiare din țară și va oferi resursele necesare pentru a sprijini sectoarele cheie ale economiei”, a spus ministra.

În total, sprijinul bugetar din prima componentă a programului, inclusiv fonduri de împrumut și grant, se ridică la 38,27 miliarde de euro.

Programul va asigura primirea tranșelor în conformitate cu graficul trimestrial de implementare a indicatorilor. În total, în 2024, Ucraina se așteaptă să primească 16 miliarde de euro de sprijin, din care 3 miliarde de euro vor fi ajutoare sub formă de grant.

UPDATE 13:04 Distrugerile de la spitalul de copii Okhmatdyt din Kiev au fost probabil cauzate de o lovitură directă a unei rachete rusești, a declarat marți șeful misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului, scrie Hotnews.ro.

„Analiza înregistrărilor video și o evaluare făcută la locul incidentului indică o probabilitate ridicată ca spitalul de copii să fi suferit o lovitură directă, mai degrabă decât să fi suferit daune din cauza unui sistem de armament interceptat”, a declarat Danielle Bell, șefa misiunii Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina.

Ea a adăugat că echipa sa, care a vizitat locul luni, 8 iulie, nu a putut trage o concluzie finală, dar racheta pare să fi fost lansată de Federația Rusă.

Reamintim că în ziua de 8 iulie armata rusă a lovit spitalul Okhmatdyt, cel mai mare centru medical pentru copii din Ucraina, ucigând cel puțin două persoane și rănind cel puțin 50, inclusiv șapte copii, potrivit autorităților locale.

UPDATE 11:36 Drumul Ucrainei către aderarea la NATO este descris drept „ireversibil” într-un proiectul de comunicat comun al Alianței, au declarat pentru CNN trei surse care cunosc situația.

Sursa citată scrie că „puterea garanției care trebuie oferită Ucrainei cu privire la viitoarea sa aderare la NATO a fost un element-cheie în discuțiile între cei 32 de membri ai alianței înainte de summitul din această săptămână de la Washington”.

Comunicatul ar putea suferi modificări înainte de versiunea finală, da folosirea cuvântului „ireversibil” ar fi un semnal important pentru Kiev și Moscova, în condițiile în care războiul din Ucraina continuă și nu sunt indicii că s-ar putea încheia în curând.

Una dintre surse, un oficial american, a declarat că Casa Albă susține utilizarea acestui cuvânt în comunicatul final atât timp cât documentul reafirmă, de asemenea, că acțiunile Ucrainei privind reformele democratice trebuie să continue.

7:54 Peste 170 de persoane au fost rănite și 37 au fost ucise în urma atacurilor armatei ruse din 8 iulie pe tot teritoriul Ucrainei, a declarat președintele țării Volodimir Zelenski, scrie Kyiv Independent.

Consecințele atacului armatei ruse asupra spitalului pentru copii „Okhmatdyt” din Kiev

„Teroriștii ruși trebuie să fie trași la răspundere pentru asta. Doar a fi îngrijorat nu oprește teroarea. Compasiunea nu este o armă”, a spus Zelenski.

Atacul aerian a vizat orașul Kiev, Dnipro, Kryvyi Rih, Sloviansk, Pokrovsk și Kramatorsk, a raportat Serviciul de Stat de Urgență.

Atacul din 8 iulie a fost cel mai mortal din ultimele luni. Aproape 100 de clădiri au fost avariate, inclusiv maternități și spitale pentru copii, un centru de afaceri, un colegiu, mai multe case și grădinițe, potrivit lui Zelenski.

„Trebuie să doborâm rachetele rusești. Trebuie să distrugem avioanele de luptă rusești acolo unde se află. Trebuie să luăm măsuri puternice care să nu lase niciun deficit de securitate. Lumea are puterea necesară pentru a face acest lucru. Partenerii o pot face”, a declarat președintele ucrainean.

Armata rusă a lovit spitalul Okhmatdyt, cel mai mare centru medical pentru copii din Ucraina, în dimineața zilei de 8 iulie, ucigând cel puțin două persoane și rănind cel puțin 50, inclusiv șapte copii, potrivit autorităților locale.

În timpul unui atac separat împotriva Kievului, mai târziu în cursul zilei, resturile de rachete au lovit maternitatea din Isida, ucigând șapte persoane și rănind trei, a declarat Procuratura Generală a Ucrainei. Forțele ucrainene au doborât 30 din cele 38 de rachete lansate asupra Ucrainei în dimineața zilei de 8 iulie.

Război în Ucraina, ziua 866