Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Zelenski va dezvălui…

LIVE TEXT Zelenski va dezvălui planul său de victorie pe 16 octombrie: o parte va fi divulgată doar liderilor parlamentari. Război în Ucraina, ziua 965

Sursa: V_Zelenskiy_official/Telegram

UPDATE 18:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski intenționează să prezinte planul său de victorie, dezbătut pe larg, în timpul unui discurs în parlament pe 16 octombrie, cu detalii confidențiale dezvăluite liderilor fracțiunilor legislativului, a declarat liderul parlamentar al partidului de guvernământ din Ucraina pentru Kyiv Independent.

Până în prezent, conducerea ucraineană a dezvăluit doar anumite puncte și liniile generale ale planului în cinci etape, fără a-l dezvălui în întregime.

Zelenski a prezentat deja planul președintelui SUA, Joe Biden, și liderilor europeni, într-un efort de a obține sprijin internațional pentru ceea ce Kievul numește o cale către o pace justă și durabilă.

Astfel, mai multe detalii urmează acum să fie dezvăluite parlamentarilor ucraineni și publicului.

David Arahamia, liderul grupului parlamentar al lui Zelenski, Slujitorul poporului, a declarat că se așteaptă ca doar o parte a planului să fie complet declasificată în timpul sesiunii din 16 octombrie.

„Cred că o parte va fi declasificată, iar cealaltă parte va fi prezentată liderilor (grupurilor parlamentare)”, a declarat Arahamia în comentarii pentru Kyiv Independent.

De îndată ce o parte a planului va fi dezvăluită în parlament, acesta va deveni accesibil publicului larg, a adăugat deputatul. Potrivit lui Arahamia, propunerea nu necesită aprobarea legislativului.

Politologul ucrainean Volodimir Fesenko a declarat că scopul prezentării în parlament este de a informa legislatorii și societatea ca reacție la „cererea publică”.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a declarat pentru Wall Street Journal că propunerea cuprinde o cerere pentru un număr mai mare de rachete ATACMS și Storm Shadow, precum și permisiunea de a le lansa împotriva țintelor militare din Rusia, un pas pe care puterile occidentale au ezitat să îl aprobe.

Este probabil să includă, de asemenea, asistență economică și garanții de securitate pentru Ucraina și intensificarea sancțiunilor și a presiunii diplomatice împotriva Rusiei, a declarat Fesenko.

UPDATE 14:10 Cinci persoane au fost rănite în atacurile rusești din regiunea Donețk de pe parcursul zilei de 14 octombrie, anunță Poliția Națională a Ucrainei.

În total, trupele ruse au lovit linia frontului și zonele rezidențiale de 1 893 de ori pe data de 14 octombrie. Exploziile au avut loc în șase localități: orașele Kurahove, Pokrovsk, Siversk și satele Zakitne, Riznîkivka și Șahtarske. Douăzeci și cinci de obiective civile au fost avariate, inclusiv 22 de clădiri rezidențiale.


UPDATE 10:36 În noaptea de 15 octombrie, armata rusă a lovit Ucraina cu 7 rachete ghidate antiaeriene S-300/400, două rachete ghidate X-59 pentru avioane, precum și 17 drone de atac de tip Shahed, raportează forțele aeriene ale Ucrainei.

Ca urmare a luptei aeriene, 12 drone au fost doborâte. Patru drone rusești au fost pierdute. Încă o dronă este încă în aer. Despre distrugerea rachetelor însă nu se menționează.


UPDATE 08:22 În noaptea de 15 octombrie, trupele ruse au atacat Mîkolaiv cu rachete S-300, informează șeful administrației militare regionale, Vitalii Kim.

Atacul a avut loc în jurul orei 02:30 noaptea. Ca urmare, 16 persoane au fost rănite, dintre care trei au fost tratate în ambulatoriu, iar o femeie a fost ucisă.

Au fost avariate o instalație de infrastructură, un complex de restaurante, pavilioane comerciale, clădiri rezidențiale și mașini.