Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Zelenski: sute de…

LIVE TEXT Zelenski: sute de soldați ruși s-au predat în regiunea Kursk. Război în Ucraina, ziua 902

Sursa: ABC News/imagine simbol

UPDATE 22:10 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că în timpul operațiunii ucrainene din regiunea Kursk a Federației Ruse, sute de soldați ruși s-au predat. Potrivit lui, ei vor primi tratament umanitar, „ceea ce nu au avut în propria armată”, citează Hromadske.

Zelenski a subliniat că cu cât prezența militară rusă este distrusă mai mult în zona de frontieră, cu atât mai strânsă va fi pacea și securitatea pentru Ucraina.

„Statul rus trebuie să fie tras la răspundere pentru ceea ce a făcut. Și va răspunde”, a declarat președintele Zelenski într-un videoclip postat în mediul online, citat de presa ucraineană.

Mai multe despre evenimentele din regiunea Kursk

Primele rapoarte neoficiale despre o străpungere de frontieră în regiunea Kursk au apărut pe 7 august. În acest context, liderul rus Vladimir Putin a anunțat „o provocare pe scară largă” din partea Ucrainei.

Rusia a anunțat deja o „operațiune antiteroristă” în regiunile Belgorod, Briansk și Kursk. 

Publicația rusă de opoziție Verstka a scris că în prezent nu există planuri de a impune legea marțială în regiunea Kursk, pentru a nu „deranja oamenii”, deși localnicii se evacuează de la graniță, potrivit presei ucrainene.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat pentru prima dată luptele din regiunea Kursk pe 12 august, spunând că 1000 km de teritoriu se află deja sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit Washington Post, Ucraina controlează acum stația de măsurare a gazului Sudzha, situată la aproximativ 8 kilometri adâncime în Rusia.

UPDATE 21:40 Șaptezeci și patru de sate din regiunea Kursk a Federației Ruse sunt sub controlul Ucrainei. Acest lucru a fost anunțat într-un raport adresat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, de către comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, scrie Novosti Donbassa.

Potrivit acestuia, Forțele Armate ale Ucrainei continuă să desfășoare operațiuni în regiunea Kursk: „În ultima zi, trupele noastre au avansat în anumite direcții de la unu la trei kilometri. A fost preluat controlul asupra a 40 de kilometri pătrați de teritoriu. Astăzi, 74 de așezări sunt sub controlul nostru”, a spus Syrskyi.

Zelenski a menționat că tot acolo se efectuează inspecții și măsuri de stabilizare, și că „dezvoltarea de soluții umanitare pentru aceste teritorii continuă”, scrie presa ucraineană.

UPDATE 14:45 Uniunea Europeană a transferat încă 4,2 miliarde de euro pentru a susține Ucraina în cadrul programului Ukraine Facility, anunță prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmîgal, scrie Hromadske.

Guvernul ucrainean va direcționa aceste fonduri către programele sociale, sfera umanitară și alte programe bugetare. Shmîgal a amintit: Ucraina finanțează cheltuielile militare exclusiv din resurse proprii.

O altă tranșă de asistență este așteptată până la sfârșitul anului. În total, de la începutul anului, UE a oferit Ucrainei un sprijin bugetar de peste 12 miliarde de euro. La rândul său, Ucraina implementează reforme care sunt importante pentru sustenabilitatea, dezvoltarea și viitorul țării.

Ce este Ukraine Facility?

Ukraine Facility este un program de asistență financiară multianuală acordată Ucrainei din partea UE. Acesta prevede furnizarea de 50 de miliarde de euro în perioada 2024-2027. Din această sumă, 39 de miliarde de euro vor merge la bugetul de stat pentru consolidarea stabilității macrofinanciare. Restul este un instrument special de investiții pentru acoperirea riscurilor din sectoarele prioritare, acoperirea dobânzilor la împrumuturi etc.

UPDATE 12:49 Guvernul Regatului Unit nu a dat Ucrainei permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune britanice „Storm Shadow” în incursiunea Kievului în regiunea Kursk a Rusiei, a scris The Telegraph, citând o sursă guvernamentală britanică nedezvăluită.

„Nu a existat nicio schimbare”, a declarat sursa pentru The Telegraph.

În ciuda declarațiilor anterioare ale foștilor și actuali oficiali britanici, Londra nu a permis Ucrainei să-și folosească rachetele cu o rază de acțiune, de până la 250 de kilometri, pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei. Kievul ar fi folosit rachete Storm Shadow împotriva pozițiilor rusești din teritoriile ucrainene ocupate, cum ar fi Crimeea.

Vestea vine la scurt timp după ce președintele Volodimir Zelenski a declarat pe 12 august că a însărcinat oficiali și diplomați să prezinte o listă de acțiuni necesare pentru a obține permisiunea de la partenerii săi de a folosi arme cu rază lungă de acțiune pentru a proteja teritoriul Ucrainei.

UPDATE 11:01 Atacurile armatei ruse în Ucraina în ultimele 24 de ore au ucis cel puțin cinci civili și au rănit 25, inclusiv copii, au informat autoritățile regionale la începutul zilei de 13 august, scrie Kyiv Independent.

În regiunea Donețk, atacurile rusești au ucis patru civili și au rănit alți patru, a declarat guvernatorul Vadim Filashkin. În regiunea Harkiv au fost rănite trei persoane, a informat guvernatorul Oleh Syniehubov.

Un atac împotriva orașului Bohodukhiv pe 12 august a rănit o femeie de 75 de ani. Patru copii cu vârsta cuprinsă între câteva luni și 11 ani au fost și ei răniți.

O femeie de 49 de ani a fost, de asemenea, rănită în aceeași zi în timpul unui atac împotriva satului Zabrodî, iar un bărbat de 72 de ani a fost rănit în timpul unui atac cu dronă împotriva localității Vovchansk.

UPDATE 9:25 Apărarea aeriană ucraineană a doborât 30 dintre cele 38 de drone de atac de tip „Shahed” lansate de Rusia în noaptea de 13 august, a declarat comandantul forțelor aeriene Mykola Oleshchuk.

Rusia a lansat dronele din orașul-port rusesc Primorsko-Akhtarsk, situat pe coasta Mării Azov, și din regiunea Kursk din Rusia, în timp ce două rachete balistice au fost lansate din regiunea Voronej, potrivit Forțelor Aeriene.

Forțele Aeriene Ucrainene au interceptat dronele deasupra regiunilor Mîkolaiv, Vinnytsia, Sumî, Kirovohrad, Herson, Cernihiv, Dnipro și Cherkasî.

7:58 Italia şi Elveţia şi-au exprimat luni sprijinul pentru organizarea unui nou summit de pace cu privire la războiul din Ucraina, de data aceasta cu participarea Rusiei, relatează dpa, citează G4Media.

După o întrevedere la Locarno, ministrul italian de externe Antonio Tajani şi omologul său elveţian Ignazio Cassis au semnat o declaraţie comună care prevede „crearea celor mai bune condiţii posibile pentru organizarea unui al doilea summit de pace cu implicarea tuturor părţilor, inclusiv a Rusiei, şi a tuturor actorilor relevanţi la nivel global”, transmite Agerpres.

Tajani şi Cassis au cerut tuturor părţilor să depună toate eforturile pentru a „crea o platformă comună de negociere”, iar aceasta ar trebui să se bazeze pe respectarea dreptului internaţional şi a principiilor integrităţii teritoriale şi suveranităţii statelor, care sunt prevăzute în Carta ONU, au subliniat ei.

Pacea poate fi obţinută doar cu implicarea tuturor părţilor interesate şi a dialogului cu acestea, potrivit celor doi miniştri.

Război în Ucraina, ziua 901