Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Zelenski și Trump…

LIVE TEXT Zelenski și Trump au stabilit să se întâlnească în Ucraina, dar fără date clare. Război în Ucraina, ziua 878

Sursa: Digi24

UPDATE 18:32 În timpul conversației dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și candidatul la președinția SUA Donald Trump, a fost discutată posibilitatea vizitei lui Trump în Ucraina, însă „este prea devreme pentru a vorbi despre detalii”, a spus în direct secretarul de presă al lui Zelensky, Serhiy Nikiforov, potrivit presei ucrainene.

Să spunem așa: acordul de principiu, ca întânirea să aibă loc, a fost înregistrat. S-au discutat anumite perioade de timp când ar trebui să aibă loc această întâlnire. Dar este încă foarte, foarte devreme să vorbim despre asta. Echipele sunt cele care vor lucra și vor conveni asupra programelor, detaliilor, atunci când va fi posibil”, a spus Nikiforov, conform Novosti Donbassa.

Purtătorul de cuvânt al lui Zelensky a mai declarat că părțile au discutat despre lovitura armatei ruse asupra Mykolaiv pe 19 iulie și lovitura asupra spitalului de copii Okhmatdyt din Kiev pe 8 iulie. În același timp, Zelensky l-a îndemnat pe Trump să nu-i creadă pe reprezentanții țărilor care încearcă să justifice acțiunile lui Putin, scrie presa ucraineană, citândul pe Nikiforov.

După cum s-a raportat, Zelensky și Trump au purtat, în noaptea de 20 iulie, o conversație telefonică.

Președintele Ucrainei a menționat că a convenit cu Trump să discute la o întâlnire personală „ce pași pot face pacea corectă și cu adevărat durabilă”, relatează Novosti Donbassa.

Fostul președinte american a spus că va pune capăt războiului până la inaugurarea sa în ianuarie.

Ucraina nu are de gând să facă compromisuri cu Rusia, renunțând la orice teritoriu pentru a pune capăt războiului. Acest lucru a fost declarat anterior în Biroul Președintelui, potrivit presei ucrainene.

UPDATE 17:45 Soldatul și atletul ucrainean Andriy Mazanovici, a fost ucis pe front.

Acest lucru a fost raportat de comunitatea teritorială Vyshnivets, relatează presa ucraineană.

Odată cu începutul invaziei pe scară largă, Andrii s-a alăturat voluntar armatei și a plecat pe front în câteva luni. Potrivit Hromadske, acesta era sergent junior, comandant de secție al unei companii de pușcași.

„În haine civile, Andriy a fost un maestru al sportului în powerlifting, campion al Ucrainei și al Europei”, menționează presa ucraineană.

„Andriy era vesel, dorea să-și dezvolte sportul preferat, să-și crească și să-și educe fiul, pentru care era o autoritate și un erou incontestabil. Toți cei care l-au cunoscut pe Andriy își vor aminti zâmbetul său sincer”, au subliniat autoritățile locale, potrivit Hromadske.

Soldatul căzut este înmormântat astăzi, 20 iulie, la cimitirul din orașul Kremenets.

Potrivit Ministerului Sportului, începând cu luna mai, peste 450 de sportivi, sportivi și antrenori ucraineni au murit ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Și aceste date sunt doar despre cei care au fost legați de echipele naționale ale Ucrainei, scrie Hromadske.

UPDATE 14:57 În dimineața zilei de 20 iulie, un depou de autobuze din districtul Petrovski din Donețk a fost atacat. Acesta este situat pe strada Reviakin, scrie Novosti Donbassa.

Presa ucraineană scrie că bombardamentele în districtul Petrovski continuă, potrivit „DPR”. O gospodărie privată a luat foc.
 

Sursa: novosti.dn.ua

UPDATE 12:06 Vineri, 19 iulie, armata rusă a lansat patru lovituri cu rachete asupra pozițiilor unităților și așezărilor ucrainene folosind șapte rachete, precum și 77 de lovituri aeriene, lansând 106 bombe aeriene ghidate (UAB). Acest lucru a fost raportat de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei pe Facebook. În plus, ocupanții au efectuat peste 4500 de atacuri, dintre care 151 au fost din sisteme de rachete cu lansare multiplă, potrivit Novosti Donbassa.

Infrastructura pașnică a fost, de asemenea, afectată de bombardamentele rusești, iar ucrainenii din diferite regiuni ale țării au fost răniți.

Trupele ruse au lovit noaptea o cale ferată din regiunea Harkov, rănind patru persoane, avariind clădiri și material rulant, relatează Ukrzaliznytsia, potrivit Novosti Donbassa.

Dronele rusești au atacat, de asemenea, sistemele de transmisie a energiei electrice din regiunile Sumy, Poltava și Cernihiv pe timp de noapte, relatează Ukrenergo.

În regiunea Sumy, o femeie de 62 de ani a fost ucisă, soțul ei de 66 de ani a fost rănit. Trei magazine și o brutărie au fost avariate, a spus poliția.

În regiunea Herson, ocupanții au bombardat 13 comunități și Herson în timpul zilei, în urma cărora trei persoane au fost ucise și alte 13 au fost rănite, a declarat șeful RMA, Oleksandr Prokudin.

Sâmbătă noaptea, forțele armate ruse au lansat un atac cu rachete asupra Barvinkove, districtul Izyum, regiunea Harkov, unde există victime și răniți în rândul populației civile, a declarat șeful RMA, Oleh Syniehubov.

Peste 50 de clădiri rezidențiale, clădiri administrative, anexe și mașini au fost avariate. 2 bărbați au fost uciși și 3 persoane au fost rănite.

Numărul victimelor unui atac cu rachete asupra unei zone rezidențiale din Mykolaiv a crescut la 24, inclusiv 4 copii. După cum s-a raportat anterior, trei persoane au fost ucise.

UPDATE 10:30 „Astăzi, președintele Ucrainei Zelensky și cu mine am avut o conversație telefonică foarte bună… Îi sunt recunoscător președintelui Zelensky pentru că m-a contactat pentru că eu, ca viitor președinte al Statelor Unite, voi aduce pacea în lume și voi pune capăt unui război care a costat atât de multe vieți și a distrus nenumărate familii nevinovate. Ambele părți vor putea să se unească și să ajungă la un acord care va pune capăt violenței și va deschide calea către prosperitate”, a scris Trump pe rețelele de socializare, potrivit Novosti Donbassa.

În timpul conversației, potrivit președintelui Ucrainei, el a remarcat sprijinul vital bipartizan și bicameral al Americii în apărarea libertății și independenței Ucrainei.

„Am vorbit cu Donald Trump pentru a-l felicita pentru nominalizarea sa republicană și pentru a condamna tentativa șocantă de atac asupra lui în Pennsylvania. I-am urat putere și siguranță absolută în viitor”, a scris Zelensky pe rețelele de socializare, potrivit presei ucrainene.

Zelenski a mai menționat că Trump a fost de acord să discute la o întâlnire personală „ce pași pot face pacea corectă și cu adevărat durabilă”. 

UPDATE 9:30 Fosta deputată Iryna Farion a murit la spital după un atentat la viața ei. Acest lucru a fost raportat de Prima Asociație Medicală din Lviv, potrivit Novosti Donbassa.

De asemenea, informațiile despre moartea lui Farion au fost confirmate de șeful Administrației Militare Regionale din Lviv, Maksym Kozytskyi.

„Este păcat, dar, în ciuda tuturor eforturilor medicilor, nu a fost posibilă salvarea Irinei Farion”, a spus el.

O încercare a fost făcută asupra Irynei Farion în seara zilei de 19 iulie la Lviv. O persoană necunoscută a împușcat-o în tâmplă cu un pistol.

Farion, în vârstă de 60 de ani, a fost dusă la spital în stare gravă. Potrivit medicilor, starea ei era critică: o comă cerebrală profundă, scrie presa ucraineană.

Potrivit presei locale, asasinul nu a fost prins, însă este căutat de poliție. Președintele Volodimir Zelenski a condamnat tentativa de asasinat asupra lui Farion.

Iryna Farion a fost o politiciană, filoloagă și figură publică ucraineană. A fost deputată a celei de-a șasea convocări a Radei Supreme din partea partidului Svoboda.

Farion a fost cunoscută pentru opiniile sale naționaliste, a susținut în mod activ protecția limbii și culturii ucrainene. Din cauza declarațiilor sale dure, ea a avut o reputație controversată în Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 877